Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 7 Year Old 2014, OB 2021, Uniquely Islay Series – An Samhradh, Armagnac Finish, 521 bts
Kleur: stro
ABV: 57.5%

Armagnac

An Samhradh betekent zoveel als ‘zomer’ en betreft een jonge Kilchoman die een finish kreeg in een Armagnac vat uit het zuiden van Frankrijk. Het gaat om twee voormalige bourbonvaten uit 2014, nummers 388 en 389, die zo’n 7 maanden doorbrachten in een 400 liter armagnac-vat.

Op de neus merk ik maar weinig van de invloed van die finish, moet ik zeggen. Da’s geen straf, want het typische DNA van Kilchoman schittert met zijn grassige toetsen en moutsuikers, assen en dieselwalm, ietwat vuile turfrook en limoensap. Slechts een hint van karamel. Prima neus!

Lekker olieachtig, maar wel onmiddellijk pikant en boozy met flink wat brak water, limoensap, assen en rook. Een overdosis peper zorgt voor een prikkelende, warme toets. Deze is erg maritiem en heet met slechts een hint van zoetigheid die met het Franse vat zou kunnen te maken hebben, maar te licht om zekerheid te hebben. Blind had ik gewoon bourbon cask gezegd. Opnieuw: een straf is dat niet.

De afdronk is best lang te noemen, bijzonder peperig en met flink wat rokerige assen met slechts een tikkeltje vanille en karamel op het sterfbed. Drogend en bitter op het allerlaatste mometn.

Leuke variant uit de Kilchoman-stal, hoewel ik weinig van de Armagnac proef. En het kostprijsplaatje is wat dat betreft dan misschien niet iets te hoog gegrepen, want je telt hier toch 100 EUR voor neer.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).