Distilleerderij: Allt-a-Bhainne
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Allt-a-Bhaine 24 Year Old 1995/2020 The Golden Cask, The House of MacDuff, Bourbon cask #264, 202 bts
Kleur: goud
ABV: 57.9%

Waxy

Dan heb je al meer dan 7500 tasting notes op je blog staan en zelfs met MMM een Allt-a-Bhainne gebotteld en nog blijkt dat je er maar 5 geproefd hebt in de afgelopen 15 jaar… da’s toch compleet onbegrijpelijk? Of toch niet? Tja, het is dan ook een distilleerderij die voornamelijk voor de blenders produceert, dus zo gek is dat nu ook weer niet. Je vind deze malt vooral terug in Chivas Regal, Passport en 100 Pipers. Als single malt moet je echt wel zoeken bij onafhankelijke bottelaars, want deze komt officieel niet op de markt. Ik proef vandaag een release van The House of MacDuff, die deze 24-jarige (!) lanceerde in de bekende The Golden Cask serie in 2020. Op vatsterkte. Uiteraard, zou ik bijna zeggen.

Ooh, deze is onmiddellijk een beetje waxy op de neus. Licht floraal en herbaal ook, maar vooral fruitig op appels en peren met een paar druppeltjes ananassap en wat groene thee. Hint van marsepein die relatief groot wordt. Nat hooi en een zachte prikkel van eucalyptus. Heerlijke neus!

Lekker waxy op de tong, ook! Niet helemaal onverwacht, maar wel bijzonder aangenaam. Lekker fruitig, ook, niet alleen op wit fruit, maar nu ook wat aardbeien en agrums. Lekker zomers, hoor. Toffee, honing en wat vanille zorgen voor een extra zoetje, terwijl gember en peper voor een warme kruidigheid zorgen. En ondanks het ABV compleet drinkbaar zonder ook maar een druppel water toe te voegen.

Middellange, aangenaam kruidige en lekker zoete finish die de mond redelijk droog achterlaat.

Yummy in my tummy! Dankjewel voor het sample, David! Note to self: proef meer Allt-a-Bhainne!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).