Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 8 Year Old 2014/2023 Distillery Exclusive, Oloroso cask #7219
Kleur: koper
ABV: 59.3%

Mindere God

Toen James Pithie er kornuiten in 2023 een toertje Schotland deden, brachten ze van heel wat distilleerderijen een flesje mee, zo ook van Auchentoshan. Die flessen gingen in een tasting, die ik ondertussen bij mij thuis met James dunnetjes kon overdoen. En toen de Auchentoshan aan de beurt was, vertelde James mij het verhaal dat hij ter plekke de Toshan Man genoemd had, die de gekozen distillery exclusive nog niet had geproefd. En de tour guide voegde daar aan toe: ‘Dan zal hij deze wellicht ook nog niet geproefd hebben’ (maar dan in het Schots, natuurlijk) en stopte James dit sample in de handen. James, plichtsbewust als hij is, overhandigde het mij. Ik aanvaarde het in dank, want inderdaad, sinds Brexit is mijn ‘standing order’ om van elke distillery exclusive een flesje te laten opsturen op non-actief gezet. Ik ben dus erg blij deze toch ook te kunnen proeven!

Herfst in mijn glas! Rozijntjes, gekonfijte dadels en pruimen vooraan, noten en wat kandijsuiker op de achtergrond. Nog iets wat me aan potpourri en oude fietsbanden doet denken. Kruidnagel en snuiftabak doen ook hun duit in het zakje. Lekker, maar toch minder intens dat de jonge oloroso-gerijpte beestjes die ik eerder proefde (zoals zustervaten #4380 en #4389 uit 2009).

Lekker olieachtig en onmiddellijk mooi gekruid op kruidnagel, kaneel en zelfs wat saffraan en chilipepers. De pruimen en dadels zijn nu een pak prominenter, waardoor hij veel meer zoetheid en intensiteit levert dan de neus aankondigde (wat een opluchting is). Noten komen terug, maar ook vermolmd hout, gekonfijte bloedappelsienen en ahornsiroop. Wordt midpalate wel heel erg goed (hoewel hij qua smaakintensiteit nog steeds niet kan tippen aan eerder genoemde zustervaten).

Ja! Da’s een afdronk om U tegen te zeggen. Lang, kruidig, warm, intens, vol van smaak met een mooi bittertje op het sterfbed. Prima, ware het niet dat hij net iets te droog wordt.

Een mindere god dan zijn voorgangers, maar toch een heerlijk smaakbommetje van mijn geliefde Lowlander. Hartelijk dank, James!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).