Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 9 Year Old 2009/2019 Distillery Cask, Oloroso cask #4389
Kleur: koper
ABV: 58.9%

Excellent

Telkens er bij Auchentoshan een nieuw vat wordt aangestoken voor de bezoekers, ben ik er als de kippen bij om mij enkele flessen te bestellen. Want ze zijn stuk voor stuk goed tot excellent. Dat neemt niet weg dat ik van dit vat, dat ondertussen alweer vervangen werd, geen open fles heb staan. Gelukkig is daar whiskygabber Anthony die tijdens een recent bezoek ook een flesje meebracht en me daar een erg gul sample van liet geworden.

Herfst is het eerste wat door mijn hoofd spookt als ik mijn neus in het glas steek. Vermolmd hout, potpourri, herfstbladeren, een wandeling door het bos na een fikse regenbui… heerlijk. Dat wordt aangevuld met donkerzoete toetsen van mokatine, rumrozijntjes, pure chocolade en snuiftabak. Kruidnagel en kaneel doen ook hun duit in het zakje. Doet me plots ook een beetje aan een rum agricole denken. Dat is geen straf.

Hij is bijzonder romig en een tikkeltje pikant bij de eerste slok. Sevilla appelsienen, gekonfijte citrusschillen, abrikozenconfituur, chocolade… ja, deze vertoont opnieuw alle kenmerken van een olorosovat. En dat het goed is moet je maar van me aannemen. Het is meer dan goed, het is excellent. En het beste van al? Auchentoshan is blindelings herkenbaar. Het distilleerderijkarakter blijft mooi overeind, ondanks de krachtige invloed van dit vat. In die optiek doet het mij erg denken aan vat #256 dat ik eerder dit jaar al proefde. Maar deze is net iets verfijnder.

De afdronk moest niet veel langer duren of ik zat hier heel de nacht met mijn glas…

Wie zei ook alweer dat jonge whisky niet kan tippen aan oude? Nope. Bedankt, Anthony. Dit is een regelrecht feestje! Gelukkig is het sample groot genoeg om nog twee glazen in te schenken. Slàinte!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).