Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 9 Year Old 2009/2019, Distillery Cask, oloroso cask #4380
Kleur: mahonie
ABV: 58.6%

Dessert met Ballen

Deze keer hoefde ik mijn contacten bij de distilleerderij niet eens te gebruiken om het nieuwe distillery cask te pakken te krijgen, want Pascal en Ellen – twee goeie vrienden van me – bezochten begin oktober mijn geliefde Auchentoshan. Ze stuurden me een berichtje ‘Moeten we hem voor je meebrengen?’. Uiteraard. En zo geschiedde. Dit vat kan je enkel kopen als je de distilleerderij bezoekt. Het is wederom een oloroso cask, waar ik wel van hou, want die zijn steevast goed tot excellent. Denken we maar aan zustervat #4389 dat ik nog maar pas proefde. Deze is bijzonder donker en plakt stevig aan het glas.

Potpourri, vermolmd hout, herfstbladeren en oude fietsbanden… het is er weer boenk op met deze neus. Wat kruidnagel en kaneel gaan donkerzoete vijgen en gedroogde pruimen vooraf. Nog iets van snuiftabak en zelfs een umami toets. Tot slot nog wat steenfruit. Ik ben hier erg tuk op.

Lekker romig op de tong is het eerst wat opvalt de donkerzoete, bijna siroopachtige smaak, onmiddellijk gevolgd door zwarte peper, nootmuskaat, kaneel en zoethout. Gesuikerde appelsienschillen, espresso, ahornsiroop, een beetje eucalyptus en abrikozenconfituur. Jongens, dit is een vloeibaar dessert met ballen aan zijn lijf. Maar geloof me, water is overbodig.

De afdronk is heerlijk lang, warm gekruid en zalig zoet.

Het verschil met vat #4389 is klein, maar het is er wel. Deze is iets toegankelijker. En dan te bedenken dat dit net geen tien jaar oud is. Ongelooflijk.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).