Bottelaar: Elixir Distillers
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Askaig 2014 for The Nectar, b. 2023, Sherry Cask, 1482 bts
Kleur: oud goud
ABV: 45.8%

Zoet & Maritiem

Wie Port Askaig zegt, denk in eerste instantie aan Caol Ila, maar dat hoeft niet per sé zo te zijn. Zo is het geweten dat Elixir Distillers ook al andere Ileach onder dit label bottelde. Maar een jongeling uit 2014… ja, dat is meer dan waarschijnlijk toch wel Caol Ila. Deze werd speciaal gebotteld voor Belgisch importeur The Nectar.

Stokvis, karamel, rotsen in de branding, abrikozenpastei… Het gaat op en neer als een jojo tussen de maritieme toetsen van de spirit en de zoete toetsen van het sherryvat. En het nodigt echt wel uit.

De body is aan de lichte kant, maar qua smaak zit het 100% goed! Wederom een wedijveren tussen zoet en maritiem, maar nu is het toch vooral de roetige, assige spirit die teugels in handen houdt. Prima balans met een mooie, warme rokerigheid die bekoort. De sterkte is prima.

De afdronk is middellang, waarbij de balans tussen spirit en vat nog eens in de kijker worden gezet. Lekker drogend en zacht gekruid op het sterfbed. Lekker!

Hoeft dus niet per sé Caol  Ila te zijn, maar is het in dit geval zonder enige twijfel! Nog te krijgen voor zo’n 75 EUR. No brainer!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).