Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 9 Year Old 2013/2023 The Pretender, Unchartered Whisky Co, Ex-Laphroaig Cask #U019, 58 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 58.4%

Laffie Light

Ardmore is op zich al een geturfde whisky, weliswaar uit de Highlands, maar de claim to fame van deze onafhankelijke botteling van de zogenaamde Unchartered Whisky Company is dat deze Ardmore bovendien rijpte op een voormalig Laphroaig vat! Er zijn slechts 58 flessen van gebotteld, stel je voor! Deze bottelaar is een relatief nieuwe speler, want hun eerste release verscheen pas in 2021.

Aangenaam en relatief lichte neus op wit fruit (flink wat appels en in mindere mate peren), amandelen en een lichte rokerigheid. Die doet alvast denken aan Laphroaig want is intenser dan wat ik van geturfde Ardmore gewend ben. Het werkt prima.

Hij is ook verrassend zoet op de tong met weer dat witte fruit, maar nu ondersteund door flink wat vanille. De turf, daarentegen, is bijzonder uitgesproken en zorgt voor een warme rookontwikkeling die me zelfs eventjes naar adem doet happen. Het vat heeft zonder enige twijfel een flinke stempel gedrukt, want blind had ik dit zomaar met Laffie verward. Is dat dan Ardmore Heavy of Laffie Light? The Pretender is hier wel erg goed gekozen.

Mooie, ronde, middellange en zoete, rokerige finish.

Erg bevredigende Ardmore/Laphroaig combo. Het feit dat er maar 58 flesjes van zijn afgevuld én dat de Laffie invloed zo groot is, doet me vermoeden dat het van een octaaf afkomstig is.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).