Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2010/2022 Paloma, Goldfinch Whisky Merchants, Palo Cortado Sherry Finish, 201 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.8%

Palo Cortado

Met Caol Ila kan je nagenoeg niet verkeerd gaan, maar het is voor zover ik me kan herinneren wel de allereerste keer dat ik deze malt proef nadat hij een finish kreeg op een Palo Cortado sherryvat. Ik ben benieuwd! Overigens had ik nog niet eerder van Goldfinch Whisky Merchants gehoord. Is een relatief nieuwe bottelaar uit Glasgow – ze bottelen ook wijn – die in 2019 hun eerste whisky op de markt brachten. Ondertussen hebben ze er al wel een aantal, in verschillende reeksen. Eén daarvan, waaruit deze Caol Ila stamt – kreeg de naam Paloma mee, met malts die allemaal op een Palo Cortado vat gerijpt hebben. Op het label staat ‘La Paloma’, een schilderij uit 1904 van de Catalaanse schilder Isidre Nonell – maar dit volledig terzijde. Aan de slag!

Hola, da’s wel apart! Mos, natte bosgrond, honing, subtiele rook en wat gedroogd fruit. Een hint van potpourri en zelfs yoghurt met ananas. Dat is een beetje onverwacht, maar wat een heerlijke neus.

Hij is bijna romig. Je kan hem haast kauwen. En onmiddellijk verrassend zoet op een karrenvracht aan honing, iets van vermolmd hout, rubber en vanillevla… op en neer tussen zoet en maritiem. Pittig gekruid, overigens.

De afdronk duurt een eeuwigheid en is bijzonder bevredigend op zoete en maritieme toetsen. Prima balans.

Wow! Uitstekende en verrassende Caol Ila. Goldfinch, je staat bij deze op de radar.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).