Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach Curiositas 10 Year Old Peated

Tasting Notes Posted on 01/02/2010 18:27

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Curiositas 10 Year Old Peated
Kleur: fino sherry
ABV: 40%

Vis noch vlees

Dit was mijn derde Mystery Sample van Jeroen, maar makkelijk te herkennen tussen de andere twee vanwege het feit dat dit de enige was die ook ‘peated’ uit de hoek kwam. Easy peasy. Maar zeker niet Easy Peaty, want amai!

Nu, ik moet vooraf wel zeggen dat ik de 40% ABV-versie geproefd heb. In de States bestaat er ook een versie met een ABV van 46%, wat volgens mij deze versie wellicht beter tot zijn recht zou doen komen. Maar dit even terzijde.

Hij is heel licht van kleur en de tranen laten bijzonder lang op zich wachten. Mooi.

De neus is één en al iodine, turf, verfverdunner (55 ppm). Doet me op sommige momenten zelfs aan steenkool en gebakken spek denken (tja). Pas na de tweede of derde snuif komen ook de heide- en bloemachtige elementen naar boven. Niet echt mijn goesting.

Ook in de mond komt hij eerst medicinaal over, pas dan wordt hij zoet en peperachtig en zelfs wat droog. Dit lijkt op een Islay whisky, maar blijft toch Speysider. Vis noch vlees. Doet me een beetje denken aan een smerige hoestsiroop. Het klinkt negatiever dan het bedoeld is, hoor.

De afdronk duurt wel even. De dram blijft lang in de mond hangen. Je proeft de aarde en de mout, maar hij wordt veel te snel veel te droog en houterig naar mijn zin.

Score : 74

geproefd door Mark Dermul op 29-01-2010



Tyrconnell 10 Year Old Madeira Finish (2)

Tasting Notes Posted on 01/02/2010 18:24

Distilleerderij: Tyrconnell (Cooley)
Regio: Ierland
Fles: 10 Year Old Madeira Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Madeira, Momma!

Deze Tyrconnell, die zo’n 60 EUR per fles moet kosten, is een limited release – wat zoveel betekent als ‘er zijn er niet zoveel van te vinden’, maar dat ik toch met een korrel zout te nemen. Ik kreeg hem als Mystery Sample van Jeroen van The Bonding Dram.
Deze Ier werd eerst 10 jaar gerijpt op Amerikaanse eik om dan zijn finish van enkele maanden te ondergaan in Spaanse Madeira-vaten.

De neus is voor mij een heerlijk gegeven met een overvloed aan sinaas, frangipane, marsepein, bosvruchten, maar ook mout en hout en honing. Hij komt bijzonder exotisch over.

Op de tong worden de fruittonen iets meer geprononceerd: papaya, rozijnen, abrikozen, ananas en een beetje mango. Zelfs wat chocolade en een zweem van kruiden. Het geheel is wel redelijk droog, maar goed uitgebalanceerd.

De afdronk is lang en warm, waarbij de fruittonen op het eind toch door de kruiden worden overmeesterd.

Deze whisky heeft nog twee broertjes: Sherry Finish en Port Finish. Die heb ik nog niet geprobeerd, maar gezien deze zo lekker was zal dat niet lang op zich laten wachten.

Sven vond deze whisky blijkbaar maar niets en gaf hem slechts 56 punten. Dat vind ik wat weinig. Hoewel Jim Murray hem in zijn Whisky Bible maar liefst 95 punten geeft zou ik zo ver helemaal niet willen gaan. Hij mag dan al heel wat prijzen in de wacht gesleept hebben (Irish Whisky of the Year 2008, Goud op de IWSC 2008, Dubbel Goud op de Spirits Competition 2008), Jim’s commentaar is what ‘over the top’. Hij schrijft: “Dit is één van de allerbeste Madeira finishes die ik ooit ben tegen gekomen. Het evenwicht tart alle verbeelding terwijl de hogere tonen je doen spinnen van geluk. Ik sta versteld”.

Ik vond hem gewoon goed, maar mijn mond viel niet open (tenzij voor een tweede slok).

Score : 81

geproefd door Mark Dermul op 29-01-2010.



Tomatin 15 Year Old

Tasting Notes Posted on 01/02/2010 18:21

Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 15 Year Old
Kleur: goud
ABV: 43%

De dessert malt

Ik proefde deze malt afgelopen weekend voor de derde keer (eerst op de Open Flessen Namiddag, daarna als Mystery Sample en zaterdag tijdens het diner in De Cluysenaer). Tijd dus voor een tasting note.

Deze laatste telg uit de range van Tomatin (hij werd pas in augustus 2009 gelanceerd) wordt gerijpt op Amerikaanse ex-bourbon vaten. Hij is goud tot amber van kleur met een medium body. De tranen laten even op zich wachten in het glas.

Hij heeft een zoete, prettige neus, gevuld met de klassieke bourbonvat karaktertrekken: vanille, eik, toffee, ontbijtgranen en een beetje kruiden (gemberachtig). Ook wat sinaaszeste op de achtergrond.

Op de tong is hij bijzonder boterachtig, zacht en fruitig, aangevuld met wat milde honing en abrikozen. Maar ook de vanille en eik komen duidelijk tot uiting. Er is zelfs een element van noten aanwezig. Ik zou zeggen hazelnoten.

De afdronk is zacht en zoet, waarbij mout de hoofdrolspeler is.
Niet erg complex, maar ideaal bij een zoet nagerecht (zoals wij ondervonden in De Cluysenaer).

Score : 76

geproefd door Mark Dermul, Ilse Everaert en Niek Verniers op 30-01-2010



Dank u, Reza!

Dank u! Posted on 01/02/2010 14:52

Ik kan opnieuw een expressie aan mijn cabinet toevoegen, dankzij collega Reza.

Het uitwisselen van samples is echt wel leuk en een bijzonder goede manier om snel en redelijk goedkoop met heel wat whisky’s kennis te maken.

Het sample dat ik vandaag ontving is een blend. De Chivas Regal 12 Year Old. Volgens Niek zou hij toch best te drinken moeten zijn. Ik ben eens benieuwd.



Belgian Whisky Awards 2010

Aankondigingen Posted on 01/02/2010 09:36

Het is alweer het vierde jaar dat de Belgian Whisky Awards worden uitgereikt. De afgelopen jaren werden in vijf categorieën prijswinnaars gekozen. De selectie werd gedaan door de vakmensen. Dit jaar willen zij het publiek er bij betrekken… Dat zijn wij, dus!

Iedere whiskyliefhebber kan in iedere categorie zijn voorkeur uitspreken.

U vindt op de website www.whiskyawards.be in iedere categorie een aantal kandidaten.

In genoemde categorieën kunt uw keuze aangeven.

  • Whisky shop of the year
  • Whisky bar/restaurant of the year
  • Whisky club/society of the year
  • Whisky Ambassador for Belgium

Daarnaast kennen zij nog een speciale award voor iemand met bijzondere verdienste voor de branche Deze wordt gekozen door de gehele branche: importeurs, distributeurs, winkeliers, producenten.

  • Lifetime achievement

Laat dus van u horen en stem voor de shop, het restaurant, de club en de ambassadeur van uw keuze.



De Cluysenaer

Culinair Posted on 01/02/2010 09:12

Afgelopen zaterdag zijn Niek, Ilse, Sofie en ik een overheerlijk whisky-dinner gaan eten in De Cluysenaer, een fantastisch restaurant in Evergem-Kluizen (Oost-Vlaanderen), gerund door de bekende whisky-chef Stef Roesbeke en zijn connoisseurs-vrouw Krien.

We namen het Whisky-dinner ‘In het Groot’, wat betekent dat we zouden getrakteerd worden op een 6-gangen menu waarbij niet alleen alle gerechten met aangepaste whisky werden bereid, maar bovendien vergezeld zouden worden door een heerlijke dram.

OK, allemaal een dweiltje klaar houden, want hier gaat gekwijld worden!

Bij de amuse werd een heerlijke Glenlossie 10 Year Old geserveerd (46% ABV) van de onafhankelijke bottelaar Murry McDavid.

Als voorgerechtje kregen we een klein kunstwerkje voorgeschoteld van St Jacobsvrucht, bloedworst, gerookte paling, jonagold appelsorbet en schuim. Dat ging gepaard met een Bruichladdich Rocks (46% ABV).

Het soepje van peulerwtjes, munt en gerookte room bracht wat rust, om gevolgd te worden door een kortgebakken foie gras op een taartje van witlof met honinggelei met een madeiratoets. Wat beter te schenken dan een heerlijke Glendronach 12 Year Old (40% ABV).

Na het verfrissend tussendoortje (een sorbet van framboos) werd ons een hoofdschotel voorgesteld van Ibericorug (zwijntjesgebraad) met knolselderduo, sinaaszeste, een diversiteit aan champignons met een winters krokantje, vergezeld van een flinke scheut heerlijk zoete Old Pulteney 12 Year Old (40% ABV). Wow! Niet te onderschatten combinatie. Stef weet zeer goed waarmee hij bezig is. Het gerecht was – afgezien van de oogstrelende presentatie – ronduit fantastisch. Zelden zo genoten.

Het nagerecht waren zoete zoentjes op basis van peer en chocolade, geflankeerd door een mierzoete Tomatin 15 Year Old (43% ABV). Met spijt in het hart moesten we na 5 uur tafelen (onze keuze!!) vaststellen dat het feestje voorbij was. Of toch niet?

Er staan zoveel mooie flessen van op het schap naar je te staren dat je je een kind in een speelgoedwinkel waant. En als je lang genoeg zaagt valt er misschien wel wat van het schap. Zo ook afgelopen zaterdag. Want wie Krien en Stef kent, weet dat zij naast hun flessen ‘on display’ ook nog een paar schatten in de kelder en op zolder hebben staan. We vroegen het heel mooi en kregen onze zin: we mochten twee speciale whisky’s proeven, van distilleerderijen die niet meer bestaan.

De eerste was een zachte Lowland whisky: een Chieftain’s (Ian McLeod) botteling van een Rosebank 10 Year Old (43% ABV, 11/1991 – 02/2002, fino sherry cask #4374, 930 flessen). De tweede zat aan het andere eind van het smaakspectrum. Dit betrof een legendarische Islay: een Singatory Vintage botteling van een Port Ellen 1979 (43% ABV, 28/08/1979 – 05/03/2002, 22 Year Old, Sherry refill butt #5536, fles 499 van de 738). En terwijl de Rosebank ons zeer zeker kon bekoren, vonden Niek en ik de Port Ellen legendarisch.

De tasting notes zullen eerstdaags online gezet worden. We beperken ons hier tot het meegeven van onze scores: de Rosebank 10 Year Old 86 punten en de Port Ellen 1979 niet minder dan 96 (waarmee hij meteen koploper in het klassement van Whivie wordt).

Een uitstapje naar De Cluysenaer is eigenlijk altijd een beetje feest. Ook voor Bourgondiërs die niet zo tuk zijn op whisky, want je kan natuurlijk ook à la carte eten met waters en wijnen of wat je ook maar wil. Mijn vrouwtje Sofie, bijvoorbeeld, ruikt wel graag aan whisky, maar krijgt het niet over haar lippen. Geen probleem, zo heb ik ten allen tijde een Bobette om me te vervoeren.

Neem gauw een kijkje op de site van De Cluysenaer om kennis te maken, de kaart te ontdekken en je volgende diner met vrienden of familie te plannen en te reserveren. Je zult het je nog lang heugen.

Smakelijk!