Distilleerderij: Tomatin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 15 Year Old
Kleur: goud
ABV: 43%

De dessert malt

Ik proefde deze malt afgelopen weekend voor de derde keer (eerst op de Open Flessen Namiddag, daarna als Mystery Sample en zaterdag tijdens het diner in De Cluysenaer). Tijd dus voor een tasting note.

Deze laatste telg uit de range van Tomatin (hij werd pas in augustus 2009 gelanceerd) wordt gerijpt op Amerikaanse ex-bourbon vaten. Hij is goud tot amber van kleur met een medium body. De tranen laten even op zich wachten in het glas.

Hij heeft een zoete, prettige neus, gevuld met de klassieke bourbonvat karaktertrekken: vanille, eik, toffee, ontbijtgranen en een beetje kruiden (gemberachtig). Ook wat sinaaszeste op de achtergrond.

Op de tong is hij bijzonder boterachtig, zacht en fruitig, aangevuld met wat milde honing en abrikozen. Maar ook de vanille en eik komen duidelijk tot uiting. Er is zelfs een element van noten aanwezig. Ik zou zeggen hazelnoten.

De afdronk is zacht en zoet, waarbij mout de hoofdrolspeler is.
Niet erg complex, maar ideaal bij een zoet nagerecht (zoals wij ondervonden in De Cluysenaer).

Score : 76

geproefd door Mark Dermul, Ilse Everaert en Niek Verniers op 30-01-2010