Distilleerderij: Tyrconnell (Cooley)
Regio: Ierland
Fles: 10 Year Old Madeira Finish
Kleur: amber
ABV: 46%

Madeira, Momma!

Deze Tyrconnell, die zo’n 60 EUR per fles moet kosten, is een limited release – wat zoveel betekent als ‘er zijn er niet zoveel van te vinden’, maar dat ik toch met een korrel zout te nemen. Ik kreeg hem als Mystery Sample van Jeroen van The Bonding Dram.
Deze Ier werd eerst 10 jaar gerijpt op Amerikaanse eik om dan zijn finish van enkele maanden te ondergaan in Spaanse Madeira-vaten.

De neus is voor mij een heerlijk gegeven met een overvloed aan sinaas, frangipane, marsepein, bosvruchten, maar ook mout en hout en honing. Hij komt bijzonder exotisch over.

Op de tong worden de fruittonen iets meer geprononceerd: papaya, rozijnen, abrikozen, ananas en een beetje mango. Zelfs wat chocolade en een zweem van kruiden. Het geheel is wel redelijk droog, maar goed uitgebalanceerd.

De afdronk is lang en warm, waarbij de fruittonen op het eind toch door de kruiden worden overmeesterd.

Deze whisky heeft nog twee broertjes: Sherry Finish en Port Finish. Die heb ik nog niet geprobeerd, maar gezien deze zo lekker was zal dat niet lang op zich laten wachten.

Sven vond deze whisky blijkbaar maar niets en gaf hem slechts 56 punten. Dat vind ik wat weinig. Hoewel Jim Murray hem in zijn Whisky Bible maar liefst 95 punten geeft zou ik zo ver helemaal niet willen gaan. Hij mag dan al heel wat prijzen in de wacht gesleept hebben (Irish Whisky of the Year 2008, Goud op de IWSC 2008, Dubbel Goud op de Spirits Competition 2008), Jim’s commentaar is what ‘over the top’. Hij schrijft: “Dit is één van de allerbeste Madeira finishes die ik ooit ben tegen gekomen. Het evenwicht tart alle verbeelding terwijl de hogere tonen je doen spinnen van geluk. Ik sta versteld”.

Ik vond hem gewoon goed, maar mijn mond viel niet open (tenzij voor een tweede slok).

Score : 81

geproefd door Mark Dermul op 29-01-2010.