Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Curiositas 10 Year Old Peated
Kleur: fino sherry
ABV: 40%

Vis noch vlees

Dit was mijn derde Mystery Sample van Jeroen, maar makkelijk te herkennen tussen de andere twee vanwege het feit dat dit de enige was die ook ‘peated’ uit de hoek kwam. Easy peasy. Maar zeker niet Easy Peaty, want amai!

Nu, ik moet vooraf wel zeggen dat ik de 40% ABV-versie geproefd heb. In de States bestaat er ook een versie met een ABV van 46%, wat volgens mij deze versie wellicht beter tot zijn recht zou doen komen. Maar dit even terzijde.

Hij is heel licht van kleur en de tranen laten bijzonder lang op zich wachten. Mooi.

De neus is één en al iodine, turf, verfverdunner (55 ppm). Doet me op sommige momenten zelfs aan steenkool en gebakken spek denken (tja). Pas na de tweede of derde snuif komen ook de heide- en bloemachtige elementen naar boven. Niet echt mijn goesting.

Ook in de mond komt hij eerst medicinaal over, pas dan wordt hij zoet en peperachtig en zelfs wat droog. Dit lijkt op een Islay whisky, maar blijft toch Speysider. Vis noch vlees. Doet me een beetje denken aan een smerige hoestsiroop. Het klinkt negatiever dan het bedoeld is, hoor.

De afdronk duurt wel even. De dram blijft lang in de mond hangen. Je proeft de aarde en de mout, maar hij wordt veel te snel veel te droog en houterig naar mijn zin.

Score : 74

geproefd door Mark Dermul op 29-01-2010