Bottelaar: Asta Morris
Regio: Marie-Galante, Guadeloupe
Fles: Bielle 6 Year Old 2013/2019 Rasta Morris RM015
Kleur: amber
ABV: 55.7%

Mompelpoes

Deze rum werd gestookt door de kleine Distillerie Bielle op het eilandje Marie-Galante, zo’n goeie 400 kilometer ten zuidoosten van Puerto Rico, vlak onder Guadeloupe. Het is in alle eerlijkheid een draak van een distilleerderij, maar hun spul is dat allerminst! Ze stoken hun rum van het sap van de suikerstok. Hoewel ze eigenlijk gespecialiseerd zijn in witte rum, hebben ze een (erg klein) aantal vaten liggen. Ze produceren amper 330.000 liter per jaar. Deze Bielle uit 2013 is de derde die Bert Bruyneel onder zijn Rasta Morris label op de markt brengt.

De neus is fris en fruitig op pompelmoes (toen we hem samen voor het eerst proefden grapten we ‘mompelpoes’), gras, koffie en karamel met een mooie, doch zachte kruidigheid. Erg aromatisch, maar toch met een hoek af. Prettige neus.

Ondanks het hoge ABV komt deze zijdezacht binnen, maar het is een sluipschutter. Eens hij zich op je tong genesteld heeft, volgt er een explosie van kruiden (flink wat peper en wat nootmuskaat, maar ook paprika!) alvorens de zoetigheid zich kan tonen. En die is ook groots, maar tegelijkertijd speels. Een licht zoetzuurtje van citrusfruit maakt zich meester van je smaakpapillen. Deze rum dartelt over je tong. Erg, erg drinkbaar.

De afdronk is lang, zacht en zoet en doet je wegdromen van een tropisch eiland zoals… Marie-Galante!

Leave it to Crazy Bert to find these hidden gems! Jongens, toch, wat een lekker spul. Zo rond de 125 EUR. Het is overigens al de 75e rum die op mijn blog verschijnt. Daar kijk ik zelf van op. Maar van deze moet ik een fles (of twee) hebben.

Geproefd door Mark Dermul op 06-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).