Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Rumours 14 Year Old 2008/2023 Uncharted Whisky Company, Cask #UC016, 259 bts
Kleur: stro
ABV: 58.2%

Straightforward

Rumours is – zoals de naam doet vermoeden – een reeks van de Uncharted Whisky Company waarbij de afkomst min of meer geheim wordt gehouden. Maar van deze 14-jarige Islay whisky uit 2008 wordt beweerd dat hij van Laphroaig afkomstig is. Laten we eens proeven…

Zoete, doch maritieme neus op vanille en citrusfruit tegenover zilt, zeewier en jodium. Best wel medicinaal. Doet wat denken aan ontsmettingsalcohol en brandwondenzalf. Dit is volgens mij inderdaad Laffie.

Moh, de alcohol is wel erg goed geïntegreerd, want deze bijt niet. Ja, tuurlijk komt dit stevig binnen, maar ik heb niet de neiging hier water aan toe te voegen. Wederom een mooie balans tussen zoet en brak met een prima kruidigheid. Denk aan peper en gember.

Ah, de finish: da’s de troefkaart van deze Laffie (ja, daar ben ik nu wel van overtuigd): lang, warm en rokerig met een uppercut aan kruiden en turf op het sterfbed.

Het is allemaal nogal straightforward, maar als het zo lekker is, hoor je mij niet klagen, hoor!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).