Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte 12 Year Old 2008 Mobsters on Mopeds, Klubb23, first fill bourbon hogshead, 54bts
Kleur: goud
ABV: 61.9%

Keldervondst

Zelfs omschrijft Klubb23, de Belgische bottelaar, deze malt als een cellar find, want hij is 12 jaar oud en toch gedistilleerd in 2008. Dus moet hij een jaar of drie, vier geleden al gebotteld zijn. 54 flesjes hiervan werden op vatsterkte gelanceerd – nummertje 54 van de 54 staat hier te blinken in de verzameling – voor whiskyclub Crann uit Boom (want Crann is immers Boom in het Keltisch). Deze keer staat er op het label een Parilla Slughi 100 op het label.

Erg herbale neus op gras, rottende sinaasappelen (géén off-note!), eucalyptus, witte chocolade en nat hooi. Nog iets van een frisse Griekse salade met dille en komkommer. Hint van onrijpe banaan, suggestie van brandwondenzalf. Mooie turfrook, relatief subtiel. Onverwacht, maar erg aangenaam.

Oh, intens zoete aanzet met vanille, geel fruit en wederom witte chocolade. Maar eens de malt zich op je tong genesteld heeft, breekt de hel los. Flink wat kruidigheid, grootste rookontwikkeling, zoet versus zilt met wederom die frisse lift van eucalyptus. Een powerhouse dat je niet onberoerd laat.

Vooral in de afdronk komt die eucalyptus opnieuw prominent naar voren en duwt zelfs de turf – die ook nog intens is – en het zoetzure fruit naar de achtergrond. Ik lijkt wel te sabbelen op een stok van kalisse, terwijl ik een hoestbonbon in de mond heb.

Schitterende selectie van de jongens en meisjes uit Boom.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).