Brouwerij: St Hubertus
Regio: België
Fles: St Hubertus Blonde Tripel
Kleur: goudblond
ABV: 7.2%

Hert

Sinds 2018 is er een bier op de markt, gebrouwen in Ternat, vernoemd naar een edelman uit de 7e eeuw, die later heilig werd verklaard. Op Goede Vrijdag in 683 ging de goeie man jagen in de bossen van de Ardennen en werd door een reusachtig hert geconfronteerd… en kreeg een visioen dat hem deed besluiten zich te bereken en in het klooster te treden. Hij werd zelfs bisschop en predikte liefdadigheid. In 2018 wordt een abdijbier naar hem genoemd: St Hubertus. Er bestaan verschillende biertjes. Ik begin mijn ontdekkingstocht met de Blonde Tripel. Die schenk goudblond met een prachtige witte kraag van grote bellen die lang overeind blijft.

Op de neus is hij eerder bescheiden. Wat gebrande mout en iets dierlijks. Ik beeld me in dat het de pels van een hert is – da’s best gepast in deze.

Op smaak is het een frisse, fruitige en zacht bittere tripel die gevaarlijk vlot naar binnen gaat. Sultanas en moutsuikers.

De afdronk is zacht drogend en verrassend lang.

Toegegeven, hij is relatief eenvoudig, maar een dorstlesser is het zonder enige twijfel. Dankjewel, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2023