Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 10 Year Old 2013/2023 Staoisha, The Whisky Jury, 1st Fill PX cask #39217, 291 bts
Kleur: brons
ABV: 57.3%

Burlesk

Op het label van deze nieuwe Bunna van The Whisky Jury prijken clowns and de woorden Sherry Bomb. Dat kan zomaar kloppen, want deze jongeling ging na twee jaar op bourbonvat in een 1st Fill PX sherryvat – en dat is er aan te zien!

Brutaal en burlesk op roet, assen, turf en hoestbonbons. Krachtig en uitdagend. Redelijk farmy (schapenstal) maar vooral aantrekkelijk zoet op pruimen, verse vijgen en cuberdons.

Dartelend op de tong met flink wat kracht en kruidigheid. Zwarte peper, zoethout en gekonfijte gember gaan donkerzoete toetsen vooraf (denk pruimen en vijgen, maar vooral hoestsiroop) alvorens de zoetzure turf voor een rookontwikkeling zorgt die je mond in vuur en vlam zet.

In de lange, bevredigende afdronk verschijnt het eerste drogende element, maar hij blijft sappig tot op het sterfbed.

Krachtige jongeling die geprofiteerd heeft van een uitstekend actief, maar niet overactief, Pedro Ximinez sherryvat. Kudos! Helaas, zoals dat steeds het geval is met de releases van The Whisky Jury, nergens meer te vinden.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).