Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 7 Year Old Islay Jazz Festival 2022, Refill & Ex-Bourbon Hogsheads, 2490 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 59.5%

Puur

Iedereen kent Feis Ile, natuurlijk, het Islay Music & Malt festival, waarvan de flessen ook als zoete broodjes over de toonbank gaan, zo ook die van Lagavulin. Ik heb mijn part hiervan al geproefd. Maar wat veel minder bekend is, is het feit dat Lagavulin ook sponsor is van het jaarlijkse Islay Jazz Festival en ook voor die gelegenheid elk jaar een fles op de markt brengt en… ik vind die releases steevast beter dan de Feis Ile releases, echt waar! In het glas zit een 7-jarige Laga die voor Jazz 2022 werd uitgebracht. Het is wellicht één van de meest bleke Laga die ik me al schonk.

Aromatische en krachtige neus op honing, vanille en vers gebakken wit brood ondersteund door appelsienschillen en zelfs iets van het (ongezoete) vlees van een kokosnoot, maar uiteraard helemaal ingepakt in die typische zoetzure turf waar Lagavulin zo bekend om staat. Very peaty!

Verrassend zoet! De vanille en kokos komen nu eerst alvorens moutsuikers, honing en citrusfruit weerkeren, maar die zitten ondertussen al helemaal bedolven onder een uitstekende cleane rook en flink wat zeezout. Dit is verre van immatuur, maar wel erg naakte en uitnodigend. Geen franjes, enkel pure Lagavulin en ik vind het fantastisch!

Op de afdronk, die best lang genoemd kan worden, is het de rook en de houtkruiden die het langst nazinderen, terwijl de zoetigheid langzaam wegdeemstert. En man, wat is dit goed!

Nu is 120 EUR voor een 7-jarige whisky absoluut niet goedkoop, maar deze is elke cent waard. Wat een fantastische, eerlijke, naakte Lagavulin.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).