Distilleerderij: Copper Rivet Distillery
Regio: Engeland
Fles: Masthouse 3 Year Old 2017-2018/2021 Column Malt Whisky, 500ml
Kleur: witte wijn
ABV: 45%

Pomphuis Nummer 5

Aan de dokken van Chatham, langs de rivier Medway, ontdekte de Russell Family – eigenaars van de Copper Rivet Distillery – dat het oude Victoriaanse Pumphouse No 5, dat reeds in 1984 definitief de deuren sloot – te koop stond. Het pand had alles wat ze zochten om er hun craft distillery in onder te brengen. In 2012 trokken ze Abhi Banik aan als Head Distiller. Banik – die ik ontmoette op het Maltclan Festival in januari van dit jaar – gaf les in brouwen en distilleren in het International Centre for Brewing & Distilling in Edinburgh. De single malt die nu in het glas zit werd gestookt op een combinatie van pot en column stills en is gemaakt met 100% lokaal verbouwde gerst en uitsluitend in voormalige bourbonvaten gerijpt.

Meringue, witte chocolademousse, vanillesaus, pomme d’amour en houtschaafsel… dat is de neus van deze jonge malt.

De body is wel erg licht in dit geval. Hij evolueert naar een toets van noten met appels en peren, aangevuld met een zacht pepertje.

Dat pepertje zet zich helemaal door in de middellange finish, die tegelijkertijd zoet blijft.

Voor zijn jonge leeftijd is dit wel goed gemaakt. En het doet het beste vermoeden voor de toekomst, dus laten we hopen dat ze voldoende vaten aan de kant hebben gelegd voor later.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).