Distilleerderij: Lagg Distillery
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Lagg 2019 Inaugural Release Batch 1, OB 2022, Bourbon Barrel, 10.000 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Zoetzuur

Met deze tasting notes kom ik wel heel erg laat, besef ik. Want de laatste keer dat ik iets van Lagg besprak, ging het om hun new make spirit. Dat was in de zomer van 2019, godbetert. Ondertussen is er al lang een mooie range van deze distilleerderij op Arran gelanceerd, natuurlijk. Hoog tijd dus om deze geturfde expressies eens aan de spreekwoordelijke tand te voelen. Beginnen doen we met batch 1 van hun inaugural releases (ja, ze gingen van start met drie inaugural batches). Deze kwam in september 2022 op de markt.

Op de neus is het overduidelijk nog een jong beestje. Moutsuikers en citrus komen eerst, gevolgd door zachte, zoetzure turf die zich dan weer vertaald naar een vreugdevuur op het strand en sigarenkistje.

Prettig mondgevoel. Lekker olieachtig. De turf neemt nu toch de overhand met meer vegetale en aardse toetsen die zelfs een tikkeltje zilt en astringent worden. Nochtans erg weinig rookontwikkeling naar mijn mening. Gelukkig is dat het fruit – citrus, maar nu ook wat banaan en ananas – om de boel toch een beetje te ‘verzoeten’, als u begrijpt wat ik bedoel. Zoethout, witte peper en gekonfijte gember vullen verder aan.

De afdronk is wederom zoetzuur. Doet een beetje aan zuurkool denken, zelfs. Op het sterfbed is hij toch weer wat astringent.

Mooi, maar absoluut niet spectaculair – wat je misschien niet mag verwachten van zo’n jonge malt, maar voor een inaugural mocht het wat mij betreft wat meer zijn.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).