Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 13 Year Old Grand Cru Champagne Barrique, OB 2023
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Champagne

Eigenlijk staat er op het label ‘Finished in French Oak Barriques’, maar ons werd ingefluisterd dat het wel degelijk Grand Cru Champagnevaten waren die werden gebruikt. De malt werd speciaal gebotteld voor het Lochranza Distillery Visitor Centre, dus we mogen ons gelukkig prijzen dat mijn vriend en groot Arran-liefhebber Anthony een flesje meegebracht heeft en zo vriendelijk was een sample te voorzien.

Sappig, doordrongen hout, overrijpe druiven, kersensap en balsamico… Ik had dit eerder gezegd zoeter verwacht, maar moet bekennen dat ik het wel best een goeie neus vind. Een hint van karamel verschijnt pas na een goeie drie minuten in het glas. Laat hem dus gerust even ademen.

Mooi olieachtig. Ja, goed mondgevoel. Lekker vol. Nu is hij al een pak zoeter dan de neus beloofde, lekker pittig gekruid (kruidnagel, oregano en een mespuntje saffraan) en mooi gebalanceerd. Ik voel ook absoluut niet de neiging om hier water aan toe te voegen.

De finish is het nog beste onderdeel van deze smaakbeleving. Lang, warm, donkerzoet en heel even krijg ik een mooie toets van wijn op het sterfbed.

Als ik die ter plekke geproefd zou hebben, ging er zonder enige twijfel een flesje in de valies. Merci, Arranthony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).