Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arran 17 Year Old Calvados Cask Edition

Tasting Notes Posted on 06/06/2024 16:30

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 17 Year Old Rare Batch, OB 2022, Calvados Cask Edition, 4.200 bts
Kleur: oud goud
ABV: 52.5%

Calvados

Deze 17-jarige Arran bracht zijn hele leven door op Calvados-vaten. Dit is géén finish! Dat wil ik toch even onderstrepen. Helaas is deze whisky niet goedkoop, want je telt er zo’n 175 EUR voor neer. Da’s tegenwoordig de norm, hé. Zo’n 10 EUR per rijpingsjaar, moet je rekenen. Het verbaast dan ook niet echt dat hij 18 maanden na de release nog altijd vlot verkrijgbaar is. Ik kon een sample te pakken krijgen op het onvolprezen McShelfie whiskyfestival in Waasmunster in maart 2024, aan de stand van groot Arran liefhebber Anthony Van Sele.

Appel, appel en nog eens appel op de neus. Dat hoeft natuurlijk niet te verbazen. Gelukkig is het veel meer dan gewoon appel. Het is apfelstrüdel, appelmoes, gebakken appels besprenkeld met kaneel en enkele rozijntjes in de mix, maar ook iets van honing. Na enkele minuten ademen mogen ook kweepeer, mango, perzik en zelfs papaya en kiwi komen meespelen. Een echt fruitmandje op de neus. Dit staat me heel erg aan.

Lekker! Na al het fruit van de neus, dat in vol ornaat weerkeert en waarbij de appel as such een pak minder domineert, komen ook mooie houtkruiden door zoals kruidnagel, gekonfijte gember, zoethout en zelfs een chilipepertje. Prima balans waarbij de fruitige malt hand-in-hand gaat met het eikenhouten vat. De sterkte is ook prima. Niet te pikant, al helemaal niet brandend en water is dus totaal overbodig.

In de lange, kruidige finish blazen de appels en co definitief de aftocht en laten vooral het vat nog eens spreken. Helemaal op het einde verschijnt nog een heerlijk bittertje, alsof ik op de pit uit het klokhuis van de appel gebeten heb. Toepasselijk.

De invloed van het Calvados vat is onmiskenbaar, maar de match met de spirit van Lochranza is hemels.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Arran 13 Year Old Grand Cru Champagne Barrique

Tasting Notes Posted on 06/06/2024 06:30

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 13 Year Old Grand Cru Champagne Barrique, OB 2023
Kleur: koper
ABV: 54.4%

Champagne

Eigenlijk staat er op het label ‘Finished in French Oak Barriques’, maar ons werd ingefluisterd dat het wel degelijk Grand Cru Champagnevaten waren die werden gebruikt. De malt werd speciaal gebotteld voor het Lochranza Distillery Visitor Centre, dus we mogen ons gelukkig prijzen dat mijn vriend en groot Arran-liefhebber Anthony een flesje meegebracht heeft en zo vriendelijk was een sample te voorzien.

Sappig, doordrongen hout, overrijpe druiven, kersensap en balsamico… Ik had dit eerder gezegd zoeter verwacht, maar moet bekennen dat ik het wel best een goeie neus vind. Een hint van karamel verschijnt pas na een goeie drie minuten in het glas. Laat hem dus gerust even ademen.

Mooi olieachtig. Ja, goed mondgevoel. Lekker vol. Nu is hij al een pak zoeter dan de neus beloofde, lekker pittig gekruid (kruidnagel, oregano en een mespuntje saffraan) en mooi gebalanceerd. Ik voel ook absoluut niet de neiging om hier water aan toe te voegen.

De finish is het nog beste onderdeel van deze smaakbeleving. Lang, warm, donkerzoet en heel even krijg ik een mooie toets van wijn op het sterfbed.

Als ik die ter plekke geproefd zou hebben, ging er zonder enige twijfel een flesje in de valies. Merci, Arranthony!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).