Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 2000 Distillers Edition, lgv.4/505, OB 2016
Kleur: koper
ABV: 43%

Arbroath Smokies

 Van de Lagavulin Distillers Edition – de jaarlijkse, feestelijke, dubbel gerijpte release – heb ik al het genoegen gehad flink wat expressies te proeven, te weten 1981, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003 en 2005… Het was dus toch al even geleden. En mijn maatje Benoit had een open fles staat van de DE 2000, gebotteld in 2016. Die voeg ik graag aan mijn lijstje toe, waardoor het de tiende editie wordt van deze op PX gerijpte Lagavulin die ik al aan de lippen mag zetten.

Uitstekende neus, zoals verwacht mocht worden. Overrijpe banaan, toffee, stokvis, gerookte ham, plasticine, leder, olijfolie, vermolmd hout, zeebries en rozijntjes. Arbroath Smokies in het kwadraat. Heerlijk!

Op de tong is hij lekker olieachtig en meteen een pak zoeter dan de neus deed vermoeden, wordt de turf een toetsje bitter en ontwikkelt zich een mooie, verrassend subtiele rokerigheid. Lekker pittig gekruid, zonder pikant te worden. Pruimtabak, leder en donkere chocolade verschijnen. Turkse koffie, rosbief, en mooie zoete toetsen van sherry die niet domineren. Hint van anijs Erg lekker.

De afdronk is bijzonder goed! Lang, warm, rokerig en zoet met een mooi, weliswaar droog pepertje op het sterfbed.

Deze Distillers Editions van Lagavulin stellen nooit, maar dan ook nooit, teleur. Behalve aan de kassa. Ondertussen toch zo’n 125 EUR. Merci, Benoit!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).