Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Lagavulin 2000 PX Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 01/06/2024 16:30

Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 2000 Distillers Edition, lgv.4/505, OB 2016
Kleur: koper
ABV: 43%

Arbroath Smokies

 Van de Lagavulin Distillers Edition – de jaarlijkse, feestelijke, dubbel gerijpte release – heb ik al het genoegen gehad flink wat expressies te proeven, te weten 1981, 1991, 1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003 en 2005… Het was dus toch al even geleden. En mijn maatje Benoit had een open fles staat van de DE 2000, gebotteld in 2016. Die voeg ik graag aan mijn lijstje toe, waardoor het de tiende editie wordt van deze op PX gerijpte Lagavulin die ik al aan de lippen mag zetten.

Uitstekende neus, zoals verwacht mocht worden. Overrijpe banaan, toffee, stokvis, gerookte ham, plasticine, leder, olijfolie, vermolmd hout, zeebries en rozijntjes. Arbroath Smokies in het kwadraat. Heerlijk!

Op de tong is hij lekker olieachtig en meteen een pak zoeter dan de neus deed vermoeden, wordt de turf een toetsje bitter en ontwikkelt zich een mooie, verrassend subtiele rokerigheid. Lekker pittig gekruid, zonder pikant te worden. Pruimtabak, leder en donkere chocolade verschijnen. Turkse koffie, rosbief, en mooie zoete toetsen van sherry die niet domineren. Hint van anijs Erg lekker.

De afdronk is bijzonder goed! Lang, warm, rokerig en zoet met een mooi, weliswaar droog pepertje op het sterfbed.

Deze Distillers Editions van Lagavulin stellen nooit, maar dan ook nooit, teleur. Behalve aan de kassa. Ondertussen toch zo’n 125 EUR. Merci, Benoit!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Caol Ila 11 Year Old 2012 Parcel No 11 Single Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 01/06/2024 06:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2013/2023 Parcel No 11, The Single Malts of Scotland Reserve Casks, Elixir Distillers, Refill Butt
Kleur: zonlicht
ABV: 48%

Schoolvoorbeeld

Deze jonge Caol Ila van Elixir Distillers stond te blinken op tafel bij Care For Craft Spirits op het onvolprezen McShelfie whiskyfestival op 23 maart 2024 te Waasmunster. Ik weet dat de Reserve Casks release in deze reeks steevast erg goed zijn, dus had absoluut geen overtuiging nodig om deze te proeven.

Een klassieke neus vol maritieme, herbale en aardse elementen. Schoolvoorbeeld van hoe een Caol Ila moet ruiken. Rotsen in de branding, schapenstal, zeebries en gedroogde stokvis, aangevuld met een zachte toets van olijfolie, walnoten en slechts een hint van Manzanilla, de droge witte wijn/sherry uit Sanlúcar de Barrameda. Erg clean!

Op smaak is hij in eerste instantie speels zoet en bijna snoeperig, dankzij een karrenvracht aan vanille en honing. Dan verschijnt het DNA van het huis opnieuw met assen en rook, flink wat citrusfruit (vers citroensap!) en wederom iets van noten. Erg lekker en klassiek en de invloed van het vat is amper merkbaar (wat ik in dit geval een voordeel vind). Heerlijk.

Lekker lange, rokerige afdronk waarbij zowel de kruiden als het hout als de rook langzaam maar zeker wegdeemsteren om je met een zoete impressie van honing achter te laten. Zalig.

Mr Consistent deed het weer! En een flesje kost ocharme 65 EUR. Erg makkelijk aan te bevelen. Onder andere verkrijgbaar bij onze vrienden van Care For Craft Spirits.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).