Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old 2013/2023 Parcel No 11, The Single Malts of Scotland Reserve Casks, Elixir Distillers, Refill Butt
Kleur: zonlicht
ABV: 48%

Schoolvoorbeeld

Deze jonge Caol Ila van Elixir Distillers stond te blinken op tafel bij Care For Craft Spirits op het onvolprezen McShelfie whiskyfestival op 23 maart 2024 te Waasmunster. Ik weet dat de Reserve Casks release in deze reeks steevast erg goed zijn, dus had absoluut geen overtuiging nodig om deze te proeven.

Een klassieke neus vol maritieme, herbale en aardse elementen. Schoolvoorbeeld van hoe een Caol Ila moet ruiken. Rotsen in de branding, schapenstal, zeebries en gedroogde stokvis, aangevuld met een zachte toets van olijfolie, walnoten en slechts een hint van Manzanilla, de droge witte wijn/sherry uit Sanlúcar de Barrameda. Erg clean!

Op smaak is hij in eerste instantie speels zoet en bijna snoeperig, dankzij een karrenvracht aan vanille en honing. Dan verschijnt het DNA van het huis opnieuw met assen en rook, flink wat citrusfruit (vers citroensap!) en wederom iets van noten. Erg lekker en klassiek en de invloed van het vat is amper merkbaar (wat ik in dit geval een voordeel vind). Heerlijk.

Lekker lange, rokerige afdronk waarbij zowel de kruiden als het hout als de rook langzaam maar zeker wegdeemsteren om je met een zoete impressie van honing achter te laten. Zalig.

Mr Consistent deed het weer! En een flesje kost ocharme 65 EUR. Erg makkelijk aan te bevelen. Onder andere verkrijgbaar bij onze vrienden van Care For Craft Spirits.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).