Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 14 Year Old 2002/2016 Dun Bheagan, Ian Macleod, Butt #714, 596 bts
Kleur: koper
ABV: 58.1%

Clan

Dun Bheagan – wat letterlijk een verwijzing is naar Dunvegan Castle op Skye, ooit de hoofdzetel van de Clan Macleod – is een label van de onafhankelijke bottelaar Ian Macleod. In 2016 brachten ze deze jonge Bunna op de markt, die zijn leven had doorgebracht op een sherry butt, wat verklaart dat er ei zo na 600 flessen van konden worden gebotteld op vatsterkte. Het kleurtje doet vermoeden dat het een flink actief vat geweest is.

De neus offreert een vuile toets van vaaswater die wordt opgepoetst door chocolade, gedroogd fruit en kampernoelie. Laat hem vooral een minuut of vijf ademen, dan wordt hij plots een pak frisser en fruitiger.

Op de tong is het een speelse, snoeperige malt met duidelijke toetsen van rood fruit, abrikozen en perziken, gebakken appels en iets van munt. Weg is de vuile toets die ik op de neus had – en  daar ben ik blij om. De alcohol laat zich wel gelden, hoor.

De afdronk is de troefkaart van deze Bunna: lang, zoet en kruidig met weer dat gele, gedroogde fruit op kop, dat muntje in het midden en een zachte, bijna delicate rokerigheid op het sterfbed.

Indrukwekkend, eens je voorbij de ietwat vuile neus geraakt. Verrassend helder op smaak en in de afdronk.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).