Distilleerderij: Copper Rivet Distillery
Regio: Engeland
Fles: Masthouse 3 Year Old 2018/2021 Grain Whisky, 500ml
Kleur: zonlicht
ABV: 45%

Chatham

De Copper Rivet Distillery – wat zoveel betekent als koperen klinknagel – werd opgericht in 2016 in Chatham, bekend om zijn scheepsbouw (tot de 1980s). Vandaar de naam. En ook de naam van de whisky die ze maken, want die heet immers Masthouse. De distilleerderij werd ondergebracht in het historische Victorian Pump House No 5 en is een craft distillery waar ze vodka, gin en whisky stoken in kleine batches. Ik begin mijn ontdekkingstocht met hun graanwhisky, die gestookt werd in een combinatie van pot en column stills en gebruik maakte van tarwe, gerst en rogge en uitsluitend in voormalige bourbonvaten rijpte.

Snoeperig zoet op de neus met vanille, popcorn, witte chocolade en bananenchips, maar ook een hint van stopverf en potloodslijpsel. Aangenaam.

Goeie body, hoor. Bananenchips, gepofte rijst, witte chocolade, een karrenvracht aan vanille en een zacht bittertje. Doet even denken aan advocaat, de eierlikeur. Zacht pepertje, ook.

Korte, snoeperige en zacht gepeperde afdronk.

Wel, wel, wel, ik had zero verwachting, maar deze viel mij heel erg goed mee (in zijn genre). Kan perfect al aperitiefje geserveerd worden (of verwerkt in een frisse cocktail).

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).