Distilleerderij: Lagg Distillery
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Lagg 3 Year Old Kilmory Edition, OB 2023, ex-Bourbon barrel
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Wellington Boots

De Lagg Kilmory is genoemd naar het dorpje vlakbij de distilleerderij op het zuiden van het eiland Arran. Hij werd gebotteld op 46% op natuurlijke kleur en zonder koelfiltratie. Het moet het vlaggenschip (de zogenaamde entry level malt) van de jonge distilleerderij worden, verkrijgbaar aan een vriendelijke prijs (pakweg 50 EUR). Hij is bijzonder bleek.

Qua neus om deze erg dicht bij de Inaugural Release die ik eerder proefde. Wat citrus en moutsuikers, maar weinig meer. Het geheel is gewikkeld in een erg zacht jasje van zoetzure turf. Tabaksbladeren en iets wat me aan Wellington Boots doet denken. Eerlijk? Dit is maar heel gewoontjes.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Op smaak biedt het weinig meer dan rubber en pas geboend leder, wat citrus en houtskool. Zoethout en gember en een zachte rookontwikkeling, maar alles bij elkaar is dit in alle eerlijkheid maar een mager beestje.

De afdronk is zacht gepeperd met een beetje rook. Van fruitigheid is er nu nog amper sprake.

We kunnen alleen maar hopen dat toekomstige batches – liefst wat langer gerijpt – meer om het lijf zullen hebben. Dit is een peaty niemendalletje.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).