Distilleerderij: Copper Rivet Distillery
Regio: Engeland
Fles: Masthouse 3 Year Old 2017-2018/2021 Single Malt Whisky, 500ml
Kleur: zonlicht
ABV: 45%

New Old School

Deze jonge, Engelse whisky is old school, zeg maar, want dubbel gedistilleerd in klassieke pot stills en gerijpt op een combinatie van first fill Amerikaase barrels en Amerikaanse high-toast virgin oak. De gerst is afkomstig uit Chatham en wordt verbouwd binnen een straal van 80 kilometer van de distilleerderij. Het volledige productieproces van vermalen van het graan tot rijping van de whisky gebeurt allemaal on-site. Hun slogan luidt dan ook ‘From Farm to Glass’.

Dit ruikt bijzonder jong (dat is het natuurlijk ook) en vertoont zelfs nog wat new make trekjes, wat ik prima vind. Geparfumeerd hout, cider, vanille en gemberbier. Blind had ik wellicht getwijfeld of dit wel single malt whisky is, maar dat zegt niets over de kwaliteit, natuurlijk. Het is gewoon apart. Maar goed!

Lichte body op florale toetsen als van violetjes, karamel, moutsuikers en donker bier. Een hint van agrums en witte chocolade met een goeie druppel vloeibare bloemenhoning er over geen, opgesmukt met gember en zoethout. Jong, krachtig en boeiend.

De afdronk is verrassend lang op groene banaan, mokka, peper en tamme kastanjes. Laat de mond droog achter.

Dit is een nieuwe benadering van old school zou je kunnen zeggen. Beloftevol, hoewel nog een flinke weg af te leggen. Ik zou er geen fles van moeten hebben, maar ben wel blij dit te kunnen proeven en ga Masthouse in de gaten houden.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).