Distilleerderij: Lagg Distillery
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Lagg Corriecravie Edition, OB 2023, Sherry Cask Finish
Kleur: brons
ABV: 55%

Logisch

De Corriecravie expressie van Lagg kreeg eerst een rijping op bourbonvaten en werd dan gefinisht voor ongeveer zes maanden in oloroso sherryvaten uit Jerez. Deze moet de tweede core range botteling gaan worden, maar wordt wel op een alcoholpercentage van 55% gebotteld. Hij is genoemd naar een dorpje iets ten westen van de distilleerderij, populair bij wandelaars.

Hoewel de neus helder begint met toetsen van pruimen en rozijntjes, worden die relatief snel overheerst door de zoetzure, bijna aan jodium grenzende turfrook en een warme kruidigheid. Denk nootmuskaat en kruidnagel, maar ook iets van zoethout. Dan evolueert het fruit richting noten en melkchocolade. Dit is wel erg mooi, ondanks het feit dat hij zijn jonge leeftijd niet kan loochenen. Hoeft niet, natuurlijk, maar je ruikt wel dat dit jong spul is.

Mooi olieachtig op de tong, begint deze malt op smaak lekker donkerzoet op kersen, kaneel en hazelnoten, maar moet dan toch wat de duimen leggen tegen de fenolen van de turf. Zoetzuur en licht medicinaal met toetsen van jodium, vegetatie, koeienhuid en zelfs jute zakken. Dat gezegd zijnde: dit werkt echt wel. En het stoort me allerminst dat hij ook nog jong smaakt door op de tong te dartelen. Pas midpalate verschijnt dat astringente toetsje dat ik voorlopig al bij elke expressie van Lagg ontdekte op smaak.

De finish is middellang en wordt nu niet alleen erg medicinaal, maar laat de mond ook volledig droog achter.

Dit is het beste wat ik al van Lagg proefde, maar er is duidelijk nog flink wat tijd nodig voordat deze malt echt hoge toppen gaat scheren. En da’s maar logisch ook.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).