Distilleerderij:
Deanston
Regio: Schotland
(Highlands)
Fles: Deanston 9 Year Old 2008/2017 Bordeaux Red Wine Cask, 3240 bts
Kleur: brons
ABV: 58.7%

Noch oaky, noch winey

Je ziet ze steeds vaker: whisky’s de gefinisht
of gerijpt worden op rode wijn vaten uit Frankrijk. Deze Deanston uit 2008 bracht
de volledige 9 jaren door op zo’n vat uit Bordeaux en werd op vatsterkte
gebotteld in 2017.

De neus barst van het rode fruit, karamel,
snuiftabak en rode snoep (veters, weet u nog?). Ook nog iets van meubelpoets en
bloedappelsienen. Maar kersen nemen snel de leiding, gevolgd door rabarber.
Zacht gekruid op peper, wat noodmuskaat en vanille. Verrassend rijk en complex
voor zo’n jong beestje en de wijn gaat niet domineren, wat ik wel prettig vind.

Ja, knal, het is wel een trap tegen je tanden,
hoor! De alcoholsterkte laat zich voelen. Betrekkelijk pikant, ook. Peper,
chili, kruidnagel, nootmuskaat en een hint van kaneel. Maar dan volgt de
explosie van fruit, waarbij naast wat citrus vooral het rode fruit naar voren
komt. Kersen, bosbessen en soortgenoten. Lekker zoet. De tannine van het
wijnvat geeft wat tegengas, maar de malt wordt nooit oaky, noch winey. Wat is
dat mooi. Perfect op tijd gebotteld, me dunkt.

In de lange afdronk krijg ik pas de eerste
indicatie van een drogend effect, maar hij blijft zoet genoeg om te plezieren.
Hij sterft een pikante dood.

Uitstekend huwelijk tussen de zachte malt van
Deanston en het wijnvat. Toppertje.

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).