Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Deanston 9 Year Old 2008 Bordeaux Red Wine Cask

Tasting Notes Posted on 27/02/2019 17:40

Distilleerderij:
Deanston
Regio: Schotland
(Highlands)
Fles: Deanston 9 Year Old 2008/2017 Bordeaux Red Wine Cask, 3240 bts
Kleur: brons
ABV: 58.7%

Noch oaky, noch winey

Je ziet ze steeds vaker: whisky’s de gefinisht
of gerijpt worden op rode wijn vaten uit Frankrijk. Deze Deanston uit 2008 bracht
de volledige 9 jaren door op zo’n vat uit Bordeaux en werd op vatsterkte
gebotteld in 2017.

De neus barst van het rode fruit, karamel,
snuiftabak en rode snoep (veters, weet u nog?). Ook nog iets van meubelpoets en
bloedappelsienen. Maar kersen nemen snel de leiding, gevolgd door rabarber.
Zacht gekruid op peper, wat noodmuskaat en vanille. Verrassend rijk en complex
voor zo’n jong beestje en de wijn gaat niet domineren, wat ik wel prettig vind.

Ja, knal, het is wel een trap tegen je tanden,
hoor! De alcoholsterkte laat zich voelen. Betrekkelijk pikant, ook. Peper,
chili, kruidnagel, nootmuskaat en een hint van kaneel. Maar dan volgt de
explosie van fruit, waarbij naast wat citrus vooral het rode fruit naar voren
komt. Kersen, bosbessen en soortgenoten. Lekker zoet. De tannine van het
wijnvat geeft wat tegengas, maar de malt wordt nooit oaky, noch winey. Wat is
dat mooi. Perfect op tijd gebotteld, me dunkt.

In de lange afdronk krijg ik pas de eerste
indicatie van een drogend effect, maar hij blijft zoet genoeg om te plezieren.
Hij sterft een pikante dood.

Uitstekend huwelijk tussen de zachte malt van
Deanston en het wijnvat. Toppertje.

86/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Deanston 15 Year Old Organic

Tasting Notes Posted on 27/02/2019 07:14

Distilleerderij:
Deanston
Regio: Schotland
(Highlands)
Fles: Deanston 15 Year Old Organic Batch 1, OB 2016, 3.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.3%

Droog
& Bitter

Deanston begon haar leven als de Adelphi Cotton
Mill, opgericht door de Buchanan broertjes die in de leer waren gegaan bij
Richard Arkwright, de uitvinder van de Spinning Jenny. Fast forward naar 1966
en de fabriek wordt omgebouwd tot distilleerderij. Dit is de eerste batch van
Deanston die volledig organisch werd gemaakt, wat betekent dat de mout niet
besproeid werd, zo simpel kan het zijn. De eerste batch verscheen in 2016 en
werd zonder koelfiltratie gebotteld op een sterkte van 46.3% (wat koelfiltratie
overigens compleet overbodig maakt).

De neus offreert in eerste instantie wat
zuurdesemdeeg, gist en iets van nat karton, met zelfs een zilte toets, alvorens
er iets van fruit doorheen probeert te priemen en daar amper in slaagt. Schil
van appel, een verse vijg en de hint van chocolade. Maar ik heb de grootste
moeite deze neus aangenaam te vinden. Nee, het lukt me niet.

Hij is romig op de tong en meteen een tikkeltje
pikant op peper en nootmuskaat. Maar weer keert dat vreemde zilte randje terug
dat hem ervan weerhoudt om echt fruitig te worden. Enkel de appel slaagt er in
zicht te tonen. Midpalate nog wat jonge, groene pruimpjes en iets van
chocolade, maar niet erg uitgesproken. Dit is allemaal mout, gist en kruiden…
en een beetje uit balans.

De afdronk is middellang en begint zoet op
pruimen, maar wordt snel spicy en droog, terwijl hij een bittere dood sterft.

Jammer, maar deze Deanston kan mij absoluut
niet bekoren.

79/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).