Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Havn Black – Antwerp

Tasting Notes Posted on 23/05/2019 12:23

Distilleerderij: onbekend
Regio: België
Fles: Havn Black – ARN – Antwerp
Kleur: clear
ABV: 40%

Rabarber

Havn gin is, in tegenstelling tot wat je zou
vermoeden, echt wel een Belgisch product. Waar hij precies gestookt wordt,
vertellen de maker liever niet, maar er zijn wel 4 verschillende versies die
zich onderscheiden door de botanicals (en de kleur van de fles). Ze verwijzen
alle vier naar een bepaalde haven: Bangkok, Copenhagen, Marseille en Antwerpen.
Aangezien ik de eerste dertig jaar van mijn leven als rasechte Sinjoor heb
doorgebracht, kan ik de zwarte fles met havencode ANR uiteraard niet aan mij
laten passeren. De Havn Antwerp gin werd gestookt met rabarber, kaneel, anijs
en vanille. De zwarte fles – die met metaalverf werd gespoten waar nadien
stroom op gezet werd, waardoor ze een geweldig gevlamd resultaat krijgt –
verwijst naar de Vlaamse gietijzeren stoofpotten van weleer.

De neus is absoluut subliem! Ik vind de geur
van rabarber – die duidelijk domineert – simpelweg heerlijk en… rustgevend (for lack of a better word). Dit is een
beetje thuiskomen, eerlijk gezegd. Ik kan me voorstellen dat dit u vreemd in de
oren klinkt. Kaneel en vanille maken hem erg zoet, maar dat stoort allerminst. Zelfs
het feit dat hij een beetje bubblegummy
wordt, kan me niet deren. Dit is lekker!

Ook op smaak lijkt het wel alsof een kauwgom
vloeibaar geworden is. Maar de rabarber – en in mindere mate zeker ook het
steranijs – is onmiskenbaar en heel apart. Dit is zo apart en speciaal dat ik
niet anders kan dan hem lekker te vinden.

De afdronk is middellang, mierzoet en
snoeperig.

GIN & TONIC

Fever Tree Mediterranean is mijn tonic van
dienst. Ik probeer het snoeperige wat te counteren door enkel citrusschillen
toe te voegen. De rabarber wordt hierdoor een beetje onder controle gebracht,
maar het anijs wordt als het ware woest. Nu is mijn drankje op de neus
vloeibare drop. Te gek! Op smaak is het een bommetje dat een glimlach op mijn
gezicht tovert. Wat een speelse en erg aparte G&T is me dat! Aanrader.

Met zijn prijskaartje van om en bij de 60 EUR
kan je Havn bezwaarlijk goedkoop noemen, maar dat geld heb ik er in dit geval
echt wel graag voor over. Drink hem puur!

Geproefd door
Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: Flemish Gin 20-3

Tasting Notes Posted on 23/05/2019 07:23

Distilleerderij: Stokerij De Moor
Regio: België
Fles: Flemish Gin 20-3
Kleur: clear
ABV: 46%

Drieëntwintig

Stokerij De Moor heeft een goeie reputatie. Ik
proefde al jenever en zelfs single malt van hen en was aangenaam verrast. Hun
Flemish Gin 20-3 bevat – zoals de naam al aangeeft – niet minder dan 23
botanicals. Ik som ze even voor u op: jeneverbes, staartpeper, kardemom,
gemberwortel, paradijszaad, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, citroenschil,
sinaasschil, korianderzaad, zoethout, steranijs, cassiepijp, rozemarijn,
iriswortel, hop, duizendblad, lavendelbloesem, gezegende distel,
gentiaanwortel, engelwortel en johannesbrood. Dat kan tellen. Maar is de gin
ook lekker?

Complexe neus! Hier is echt vanalles aan de
gang. Met zoveel botanicals hoeft dat niet te verbazen, maar ik was bang dat
het een kakafonie zou worden, maar dat is het niet. Hij is romig, zoet en herbaal
tegelijkertijd, maar er is geen enkel botanical dat de aandacht opeist. Hij is
dan ook verrassend moeilijk te omschrijven. Ik ga me beperken tot complex. Zoek
het zelf maar uit…

Hij is romig en bitterzoet, lekker kruidig en
warm. Zoals het hoort, komt er midpalate een mooie bitterheid naar boven. Dit
is erg lekker en ik moet van mijn hart een steen maken om deze te mixen met
tonic. Maar alles voor de wetenschap…

De afdronk is bijzonder lang, warm en kruidig
met een mooi bittertje.

GIN & TONIC

Ik neem een longdrink glas met ijsblokjes, voeg
daar een flinke scheut van deze gin aan toe en versier mijn glas met een enkel
schijfje limoen. De tonic van dienst is de Erasmus Bond Botanical. Hoewel de neus
eerder vlak wordt (jammer!), is het op smaak echt een lekkere, zomerse en citrus-driven G&T. Je zal ver moeten
zoeken om iemand te vinden die deze niet lekker vindt.

Als ik na afloop van mijn proefsessie, die toch
een halfuurtje in beslag nam, deze tasting notes even herlees, merk ik dat ik
eigenlijk bijzonder weinig info heb gegeven. Wat een complexe, mysterieuze gin.
Drink hem zeker ook een keertje puur! Topper. Bedankt voor het sample, Marc!

Geproefd door
Mark Dermul op 14-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).