Distilleerderij: Cotswolds
Regio: Engeland
Fles: Cotswolds New Make Spirit Test Batch Series 3, Batch 01/2017, 200ml
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Macadamia

In 2014 werd de Engelse distilleerderij Cotswolds uit de
grond gestampt. Ondertussen is bijgevolg de eerste single malt al verschenen,
maar alvorens daar aan te beginnen ga ik eerst nog even hun spirit proeven. Deze
werd gestookt in januari 2017 in gebotteld in kleine flesjes op 63.5%. Ik hoop
hier stiekem ook enkele kenmerken van hun uitstekende gin in te vinden.

De klassieke
toetsen van new make zijn ogenblikkelijk herkenbaar: zoete mout, plat gekookte
groenten en een lichte hint van gist. Maar deze new make vertoont ook meteen
een licht florale kant. Denk vlierbloesem, lavendel en rozemarijn. Op de
achtergrond nog een hint van anijs. Erg clean en toegankelijk. Ik ben vooral
verrast door het feit dat hij weinig alcohol
burn
geeft.

Ook op smaak
heb ik amper alcohol, terwijl dit toch 63.5% is. Hij komt vlotjes binnen en
geeft naast de typische new make kenmerken – die ik ook al op de neus had – wat
hints van rozemarijn en macadamianoten (klein wist-je-datje: de macadamianoot
is van oorsprong een Australische noot met geneeskundige kracht, vernoemd naar
de Schotse medicus John Macadam, maar dit volledig terzijde). Beeld ik het mij
in of proef ik nu toch jeneverbes? Doet me erg aan hun gin denken, maar dat
stoort niet, want die vind ik echt super.

De afdronk is
lang, clean en een tikkeltje kruidig.

Dit is het
type new make dat me blij maakt: erg drinkbaar, geen offnotes en ongetwijfeld
goed bruikbaar in een zomerse cocktail. Maar vooral: lekker, wat – mits goed
hout – tot een prima single malt kan leiden.

Geproefd door
Mark Dermul op 23-09-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).