Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bunnahabhain 8 Year Old 2013 Staoisha Double-V

Tasting Notes Posted on ma, januari 16, 2023 16:07

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 8 Year Old 2013/2022 Staoisha Double-V, Bourbon Barrel #843, 242 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.3%

Vuil en Vettig

Het was al even geleden dat ik nog eens een whisky van Belgisch bottelaar Double-V proefde, maar wat ik totnutoe al aan de lippen mocht zetten, kon mij erg bekoren. En de heren achter het merk – waarvan de familienaam allebei met een V begint, dat had u al begrepen – zetten het jaar goed in met niet één maar twee geturfde jongens: een Ardmore en een Bunna. Op de Ardmore kom ik later terug. Nu schenk ik mij deze erg bleke Staoisha – genoemd naar de waterbron van de distilleerderij en een verwijzing naar een flink geturfde variant van het huis.

Walnoten, rosbief, netels, tuinkruiden, visolie, oestersap, zoete turf, gerookte makreel… wat een fantastische neus is me dat! Nog een zoetje op de achtergrond als van jonge appels en een mespuntje kaneel. Lekker vuil en vettig, zoals het hoort!

Hij is verrassend vettig op de tong, ook. Noem het gerust romig als u dat woord liever gebruikt. Voor een Bunna is vettig een compliment. Nu toch wat zoeter dan de neus aankondigde met wat meer vanille en zelfs iets van banaan, alvorens de maritieme toetsen de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ komen zetten. Bakken turf, visolie, brak water, zeewier. Varken aan het spit dat knispert onder het likken door de vlammen, met een citroen in de bek, echt waar. En dat alles in een flinke wolk van turfrook, dat spreekt. Goed gerief!

De bijzonder lange finish is brak, rokerig, gepeperd en zacht drogend en simpelweg bijzonder bevredigend.

Uitstekende vatselectie van Double-V. Voor 85 EUR is deze fles van jou. Bedankt voor het sample, Manu!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bunnahabhain Staoisha 3 Year Old 2019 Classics of Eyewear

Tasting Notes Posted on ma, januari 16, 2023 06:25

Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Staoisha Classics of Eyewear, Red Wine Octave #360040A, 61 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.3%

 Mr Artist

Mr Artist is niemand minder dan mijn vriend Maarten voor de Poorte, die na 13 jaar ontwerpen van brillen het over een heel andere boeg gooide en Slijterij Post in Kampen overnam. En hij houdt van zowel peat als rode wijn, dus was de keuze voor zijn eerste eigen botteling snel gemaakt. Deze Staoisha – een flink geturfde Bunna – rijpte immers (amper) drie jaar lang op een Red Wine Octave (gedistilleerd op 14/03/2019 en gebotteld op 31/08/2022). Toen ik onlangs van hem een fantastisch VESL proefglas ‘The Professional’ cadeau kreeg, zat er een sample bij van deze whisky. Ik proefde hem – uiteraard – in het speciale glas.

Aardse neus op modder en rood fruit. Da’s zo’n beetje de neus van deze Bunna in een notendop. Wat dieper graven onthult nog groene tuinkruiden en een hint van stopverf. Hij heeft zelfs een umami kantje. Vleesjus? Hij ruikt alvast ouder dan hij eigenlijk is.

Lekker olieachtig en onmiddellijk bijzonder smaakvol en pittig gekruid. Wederom rood fruit, maar het umami kantje overstemt dit vlotjes. Pruimtabak en beef jerky. En dat allemaal gewikkeld in een mooi rokerig jasje. En een zacht zoetzure toets maakt het plaatje compleet. Dit is een uitstekende winterdram.

De afdronk is middellang, gaat terug van umami naar zoet terwijl de rook lekker lang blijft hangen.

Wat een mooie Bunna, zeg! Een flesje bestellen kan bij Slijterij Post en zal je 85 EUR kosten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)