Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain Staoisha Classics of Eyewear, Red Wine Octave #360040A, 61 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54.3%

 Mr Artist

Mr Artist is niemand minder dan mijn vriend Maarten voor de Poorte, die na 13 jaar ontwerpen van brillen het over een heel andere boeg gooide en Slijterij Post in Kampen overnam. En hij houdt van zowel peat als rode wijn, dus was de keuze voor zijn eerste eigen botteling snel gemaakt. Deze Staoisha – een flink geturfde Bunna – rijpte immers (amper) drie jaar lang op een Red Wine Octave (gedistilleerd op 14/03/2019 en gebotteld op 31/08/2022). Toen ik onlangs van hem een fantastisch VESL proefglas ‘The Professional’ cadeau kreeg, zat er een sample bij van deze whisky. Ik proefde hem – uiteraard – in het speciale glas.

Aardse neus op modder en rood fruit. Da’s zo’n beetje de neus van deze Bunna in een notendop. Wat dieper graven onthult nog groene tuinkruiden en een hint van stopverf. Hij heeft zelfs een umami kantje. Vleesjus? Hij ruikt alvast ouder dan hij eigenlijk is.

Lekker olieachtig en onmiddellijk bijzonder smaakvol en pittig gekruid. Wederom rood fruit, maar het umami kantje overstemt dit vlotjes. Pruimtabak en beef jerky. En dat allemaal gewikkeld in een mooi rokerig jasje. En een zacht zoetzure toets maakt het plaatje compleet. Dit is een uitstekende winterdram.

De afdronk is middellang, gaat terug van umami naar zoet terwijl de rook lekker lang blijft hangen.

Wat een mooie Bunna, zeg! Een flesje bestellen kan bij Slijterij Post en zal je 85 EUR kosten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)