Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 8 Year Old 2013/2022 Staoisha Double-V, Bourbon Barrel #843, 242 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.3%

Vuil en Vettig

Het was al even geleden dat ik nog eens een whisky van Belgisch bottelaar Double-V proefde, maar wat ik totnutoe al aan de lippen mocht zetten, kon mij erg bekoren. En de heren achter het merk – waarvan de familienaam allebei met een V begint, dat had u al begrepen – zetten het jaar goed in met niet één maar twee geturfde jongens: een Ardmore en een Bunna. Op de Ardmore kom ik later terug. Nu schenk ik mij deze erg bleke Staoisha – genoemd naar de waterbron van de distilleerderij en een verwijzing naar een flink geturfde variant van het huis.

Walnoten, rosbief, netels, tuinkruiden, visolie, oestersap, zoete turf, gerookte makreel… wat een fantastische neus is me dat! Nog een zoetje op de achtergrond als van jonge appels en een mespuntje kaneel. Lekker vuil en vettig, zoals het hoort!

Hij is verrassend vettig op de tong, ook. Noem het gerust romig als u dat woord liever gebruikt. Voor een Bunna is vettig een compliment. Nu toch wat zoeter dan de neus aankondigde met wat meer vanille en zelfs iets van banaan, alvorens de maritieme toetsen de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ komen zetten. Bakken turf, visolie, brak water, zeewier. Varken aan het spit dat knispert onder het likken door de vlammen, met een citroen in de bek, echt waar. En dat alles in een flinke wolk van turfrook, dat spreekt. Goed gerief!

De bijzonder lange finish is brak, rokerig, gepeperd en zacht drogend en simpelweg bijzonder bevredigend.

Uitstekende vatselectie van Double-V. Voor 85 EUR is deze fles van jou. Bedankt voor het sample, Manu!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)