Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Genever: Filliers 12 Years Barrel Aged

Tasting Notes Posted on vr, april 02, 2021 16:31:07

Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Genever 12 Years Barrel Aged
Kleur: vol goud
ABV: 42%

Kardemom & Kruidnagel

Nadat de genever van Filliers 12 jaar rijpte op eikenhouten vaten, werd hij op 42% gebotteld. Een fles kost je zo’n 40 EUR.

Het verschil met de 8-jarige is op de neus alvast significant. Hij is minder fris, minder toegankelijk en vertoont een pak meer hout. Dit resulteert in aroma’s van hout – zowel tannine als kruiden – aangevuld met Engelse drop en parma violets (de purperen snoep). Een hint van honing en een toets van karamel. Weinig uitgesproken, als ik eerlijk mag zijn (en dat mag ik, uiteraard).

Op smaak valt het allemaal veel beter mee. Olieachtig (niet zo romig als zijn voorgangers) en zoet op drop (anijs, dus) en parma violets. Flink kruidig op kardemom en kruidnagel. Minder snoeperig, des te houteriger.

De afdronk is middellang, kruidig en flink drogend.

Ik ben bang dat dit mijn minst favoriete expressie is, door te veel tannine.

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Genever: Filliers 8 Years Barrel Aged

Tasting Notes Posted on vr, april 02, 2021 06:30:28

Distilleerderij: Filliers
Regio: België
Fles: Genever 8 Years Barrel Aged
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Floraal

De reeks Barrel Aged van Filliers werd in 2018 gelanceerd. De 8-jarige genever heeft 8 jaar gerijpt (doh!) op eikenhouten vaten, waar door hij zijn gouden kleur en karakter heeft gekregen. Hij werd gebotteld op 40% ABV. Grappig detail: hoe langer de genever gerijpt is, hoe hoger het alcoholpercentage waarop hij gebotteld werd, een gimmick van Filliers die ik wel kan appreciëren.

Weg is de frisheid van citrus en suiker op de neus. In de plaats krijg ik flink wat hout en vanille. Licht geblakerde eik, lijkt mij. Hint van cuberdons en anijs, alsook parma violets (de purperen snoepjes). Zacht en toegankelijk.

Hij is lekker romig op de tong. Zoet rond een moutig hart met vanille en lichte honing. Een florale toets ook. Wordt midpalate een tikkeltje snoeperig, maar hij kan het hebben.

De afdronk is verrassend lang, licht drogend en bitter op eik, maar voldoende snoeperig zoet om plezant te blijven. Kruidig op het sterfbed.

Prima puur drinkbaar, maar wellicht ook een leuk ingrediënt in een cocktail. Zo rond de 35 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).