Filliers
Leernsesteenweg 3-5
9800 Bachte-Maria-Leerne (Deinze)
Tel +32 (0)9 386 12 64
Fax +32 (0)9 386 99 46
www.filliers.be

De pittoreske Leiestreek inspireerde niet alleen de schilders van de Latemse School. In de 19de eeuw stookte Ferdinand Bernard Filliers er reeds jenever op zijn landbouwstokerij in Bachte-Maria-Leerne, nabij Deinze.

In 1863 werd door een brand nagenoeg de volledige boerderij in de as gelegd. Kamiel Filliers blies de zaak van zijn oom Ferdinand terug leven in. Hij richtte in 1880 het bedrijf Filliers op en vroeg een vergunning aan om op zijn landgoed alcoholische dranken te stoken. Zo werd in de winter het eigen gekweekte graan verwerkt tot jenever.

De originele stokerij evolueerde met zijn tijd mee. Onder het motto ‘Traditie waar nodig, modernisering waar mogelijk’ groeide de landbouwstokerij uit tot een modern bedrijf. De distilleerderij beleefde ook moeilijke periodes, zoals de twee Wereldoorlogen en de jaren 1919 tot 1984, wanneer de Wet Vandevelde de verkoop van sterke dranken in cafés verbood.

Reeds 5 generaties is Filliers in beheer van dezelfde familie. Vandaag is de distilleerderij in handen van de neven Jan en Bernard Filliers. Nog steeds levert Filliers een product dat 100% zelf geproduceerd wordt. Hun familiespreuk is dan ook ‘Van korrel tot borrel’.

In die periode werd naast het assortiment jenevers, het gamma uitgebereid met likeuren, moutwijn, wodka en whisky. Voor het productieproces van hun whisky gebruikt Filliers de ‘double still’ methode. Hierbij worden de low wines opgevangen in een distilleervat en opnieuw gedistilleerd. Dit unieke procédé in de whiskywereld laat toe om ongekende aroma’s en smaken uit de gebruikte granen te distilleren

Voor de naam voor hun whisky grepen de mensen van Filliers terug naar de tijd dat de vlasindustrie hoogtij vierde in de Leiestreek.
Het vlas dat in de rivier de Leie lag te roten (1), kleurde het water goudgeel. De Leie – zowel in het Frans en het Engels ‘Lys’ genoemd – kreeg daarom de bijnaam ‘De Gouden Rivier’.
Voor hun goudkleurige whisky werd dit al gauw ‘Goldlys’.

Op 31 oktober 2008 sloeg het noodlot opnieuw toe voor de familie Filliers. Bedrijfsleider en meester-stoker Jan Filliers werd het slachtoffer van een dodelijk busongeluk in het zuiden van Egypte. Samen met hem kwamen nog vijf andere Belgen om het leven.

In 2009 nam Filliers hun concurrent Wortegemsen over. Dankzij deze overname werd Filliers leider op de Belgisch markt van de jenevers.

Range

Fruitjenevers

Appeljenever
Anijsjenever
Bessenjenever
Citroenjenever
Kersenjenever
Passievruchtenjenever
Pruimenjenever

Graanjenevers

Jonge Ambachtelijke Graanjenever
Graanjenever
‘Pure en Zeldzame’ Filliers
Oude Graanjenever – 5 jaar
Oude Graanjenever – 8 jaar
Jenever Van Hoorebeke

Likeuren

Amaretto
Banana
Chocate
Coconut
Vanille

Creamjenevers

Advokaat
Filliers Koffie

Vodka

‘Van Hoo’

Whisky

Goldlys 10 years
Goldlys Owner’s Reserve
Goldlys Single Cask Limousin
Goldlys Double Wood

(1) roten : de vezels van vlas van elkaar weken