Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Irishman 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/03/2021 17:12

Distilleerderij: Royal Oak Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Irishman 12 Year Old, OB 2017, 6.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Zoetekauw

De Walsh Whiskey Distillery werd onlangs herdoopt in de Royal Oak Distillery. Die distilleerderij kwam er dankzij het fortuin dat gemaakt werd (en wordt) met de populaire whiskey The Irishman. We proeven vandaag hun 12-jarige die in 2017 op de markt kwam.

Erg zoete en snoeperig neus op abrikozen, perzik en noten met een ondertoon van bladerdeeg. Anijs en een beetje gember. Zacht en fruitig met een hint van verschaald bier. Meevaller.

Nogal licht op de tong, maar wel smaakvol en zoet. Een tikkeltje te zoet naar mijn gading. Zachte kruidigheid, opnieuw, met overrijp fruit en walnoten, karamel en honing en een bittertje als van een druivenpit. Doet me eerlijk gezegd wat aan jonge Bushmills denken. Zou zomaar kunnen.

De afdronk kon gerust wat langer, wat mij betreft.

Foutloos, tenzij je geen zoetekauw bent. Erg toegankelijk en doet het wellicht prima in een cocktail. Zo’n 45 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Whistler Calvados Cask Finish

Tasting Notes Posted on 18/03/2021 12:11

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler Calvados Cask Finish Batch 001, OB 2020, 3.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Jonge Appeltjes

Michael Walsh is de jongste Master Distiller in Ierland. Hij is elke dag in de weer om whiskey te stoken bij Boann, maar voorlopig moeten ze het nog stellen met whiskey die ze elders aankopen, tot dat hun eigen spirit voldoende grijpt is. Vandaag proef ik The Whistler die op calvados vaten werd gefinisht. Ik ben eens benieuwd.

De calvados is op de neus onmiddellijk waarneembaar in de vorm van een overvloed aan jonge appeltjes. Daarnaast wat zoete mout en honing, alsook een schijfje limoen en iets van margarine. Fris en monter.

Lekker olieachtig op de tong, zacht gekruid en zomers. Wederom flink wat appeltjes en limoen, maar ik proef ook flink wat graan whiskey. Ik dacht eerlijk gezegd dat dit een malt was, maar ik denk dat het hier om een blend gaat.

De middellange afdronk laat er geen twijfel over bestaan dat er grain in de mix zit, want ik krijg potloodslijpsel, hout en maïs naast de alom aanwezige appeltjes.

Met zijn prijskaartje beneden de 40 EUR is dit een aangename whiskey.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Whistler 5 Year Old Double Oaked

Tasting Notes Posted on 18/03/2021 06:10

Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 5 Year Old Double Oaked, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 40%

Licht Rottende Appelsienen

De Boann Distillery is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, gebouwd in 2017. Ze zijn pas in 2019 beginnen stoken, dus wat ze momenteel op de markt brengen is zogenaamde sourced whiskey. Als eerste proef ik deze 5-jarige Double Oaked, die onder de naam The Whistler op de markt wordt gebracht. Hij rijpte op – zoals de naam doet vermoeden – zowel bourbon als oloroso sherryvaten.

Ietwat zoete en weeïge neus op karamel, overrijp fruit, licht rottende appelsienen (geen off-note, voor alle duidelijkheid), vermolmd hout en geroosterde noten. Dit is dik oké.

Op smaak loopt het evenwel mis. Het fruitige moet al snel plaats maken voor eik en grain en wordt eerder vlak. Het mondgevoel zit goed, maar op smaak blijf ik op mijn honger zitten. Erg alcoholisch voor een whisky die op het minimum gebotteld is. Jammer.

De afdronk wordt scherp en bitter en kan me niet bekoren.

Tja, hier is nog werk aan de winkel. Anderzijds kost hij ook maar 30 EUR, natuurlijk. Dankjewel voor het sample, Johan.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).