Distilleerderij: Boann Distillery
Regio: Ierland
Fles: The Whistler 5 Year Old Double Oaked, OB 2018
Kleur: goud
ABV: 40%

Licht Rottende Appelsienen

De Boann Distillery is een nieuwe ster aan het Ierse firmament, gebouwd in 2017. Ze zijn pas in 2019 beginnen stoken, dus wat ze momenteel op de markt brengen is zogenaamde sourced whiskey. Als eerste proef ik deze 5-jarige Double Oaked, die onder de naam The Whistler op de markt wordt gebracht. Hij rijpte op – zoals de naam doet vermoeden – zowel bourbon als oloroso sherryvaten.

Ietwat zoete en weeïge neus op karamel, overrijp fruit, licht rottende appelsienen (geen off-note, voor alle duidelijkheid), vermolmd hout en geroosterde noten. Dit is dik oké.

Op smaak loopt het evenwel mis. Het fruitige moet al snel plaats maken voor eik en grain en wordt eerder vlak. Het mondgevoel zit goed, maar op smaak blijf ik op mijn honger zitten. Erg alcoholisch voor een whisky die op het minimum gebotteld is. Jammer.

De afdronk wordt scherp en bitter en kan me niet bekoren.

Tja, hier is nog werk aan de winkel. Anderzijds kost hij ook maar 30 EUR, natuurlijk. Dankjewel voor het sample, Johan.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).