Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rosebank 30 Year Old 1990 Release One

Tasting Notes Posted on 21/12/2020 16:20

Distilleerderij: Rosebank
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Rosebank 30 Year Old 1990, OB 2020, Release One, 4.350 bts
Kleur: goud
ABV: 48.6%

The king is dead, long live the king (of the Lowlands)!

Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat Rosebank voor velen in de top vijf van gesloten distilleerderijen staat. Deze King of the Lowlands sloot de deur in 1993 en het zag er lang naar uit dat ze nooit zou heropenen. Totdat Ian MacLeod – die we vooral kennen van Glengoyne en Tamdhu – in 2017 aankondigde dat ze de distilleerderij zouden heropenen. De werken zijn ondertussen volop aan de gang en in de aanloop van de heropening lanceren ze af en toe wat van de oude stocks die ze van Diageo overgenomen hebben. Dat op zich is al spannend, want zelfs de nieuwe eigenaars hebben nog maar een paar honderd vaten liggen. Deze rijpte maar liefst 30 jaar en wordt toepasselijk Release One genoemd. Het is een vatting van refill sherry butts (62%) and refill bourbon hogsheads (38%), allemaal te slapen gelegd in 1990. Hier gaan we wel even voor zitten…

De neus is erg zomers en fris met flink wat citrusfruit zoals limoen en pomelo, maar ook nectarines en zelfs een hint van papaya en pompelmoes. Maar daar stop het niet. Ik krijg ook nog Granny Smith, perzik uit blik en een zachte toets van vers afgereden gras. Maar alles is zo zacht en zo elegant. Dorian Gray zou dit in de barkast hebben staan…

Ah, die eerste slok… olieachtig, zachte kruiden en zelfs wat woodsmoke, maar wederom elegantie ten top met nectarines, appeltjes, citrusfruit bij de vleet en iets van appelsienzeste.

Pas in de finish verschijnt een eerste bittertje als van de pit van een pompelmoes, wat het geheel een geweldige balans geeft.

Spirit-driven zoals we dat van Rosebank gewend zijn, maar deze is wel erg bijzonder. Vooral de neus is absoluut hemels. The King is dead, long live the King! De prijs schrikt initieel misschien af, want zo’n 1.800 tot 2.400 EUR is veel geld, natuurlijk. Maar een Bowmore of Highland Park van dezelfde leeftijd bevindt zich ook in die prijscategorie, dus lijkt het mij een ‘billijke’ prijszetting. ’t Is wel Rosebank, hé, de koning van de Lowlands!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Secret Islay 9 Year Old 2011 BYOB-C

Tasting Notes Posted on 21/12/2020 06:59

Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay 9 Year Old 2011/2020, BYOB-C, 59 bts
Kleur: brons met een roze schijn
ABV: 52.9%

Gijzelaars

We hebben de Snowtrooper nog maar net vanachter de vijandige linies kunnen bevrijden of de volgende commando biedt zich al aan. Deze komt net terug van een missie op het afgelegen Islay, waar hij in het grootste geheim de wacht hield in de warehouses van een distilleerderij waarvan de naam niet nader genoemd kan worden. Hij diende een wine barrique gerijpte turfbom onschadelijk te maken. Tijd voor een uitgebreide debriefing.

Islay is onmiskenbaar op de neus met flink wat zilt en zeewier, een zoetzure smaakbom. Dat wordt echter mooi aangevuld door de wijntoetsen die zich vertalen naar Seville appelsienen, braambessen en pruimenconfituur. Hint van rabarber en aardbei. Goeie balans, want de wijntoetsen gaan niet overheersen.

Olieachtig en krachtig gekruid. Mijn speekselklieren gaan in overdrive. Zoetzuur op een mengeling van citrus en zilt, oestersap en donkere chocolade. Een frisse lift van munt, terwijl gember en assen voor wat vuurwerk zorgen. De tweede slok verraadt meer invloed van het wijnvat en brengt een bittertje met zich mee als van een druivenpit. De commando moet beslissen: knip ik de groene of de rode draad door?

De finish is uitermate bevredigend, rokerig, zoet en lang. De commando slaakt een zucht van verlichting. Missie volbracht.

In het holst van de nacht keerde de commando met de 59 gijzelaars vanuit Port Askaig terug naar de Sound of Islay, alwaar ze met een duikboot werden opgepikt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).