Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hazelburn 14 Year Old 1998 Blackadder Raw Cask

Tasting Notes Posted on za, juli 18, 2020 16:52:22

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn 14 Year Old 1998/2012, Blackadder Raw Cask, Hogshead #HB3, 266 bts
Kleur: brons
ABV: 53.2%

Baklava

Op het label staat ‘Springbank – Unpeated Malt’ geblokletterd. Dat is dus Hazelburn, hé, de ongeturfde, triple gedistilleerde malt van Springbank, die in 1997 voor het eerst werd geproduceerd. We kunnen dus stellen dat dit een distillaat uit de beginperiode was, want gestookt in 1998. Na 14 jaar rijping bracht Blackadder hem uit in de bekende ongefilterde Raw Cask serie. Het vat leverde 266 flessen op vatsterkte op. Daarnaast werden er ook nog eens 96 flesjes van 200ml van hetzelfde vat uitgebracht. Dit sample kreeg ik cadeau van mijn whiskygabber Marc uit Grimbergen.

Geweldige neus op rood fruit met een umami kantje. Denk aardbeien en pruimen, maar ook de zwoerd van gerookt spek. Een mooi snoeperig kantje ontbreekt niet. Ik krijg marsepein en baklava. Paprikapoeder en oregano maken dit plaatje compleet. Bijzonder!

Hij is heerlijk olieachtig, maar wel een tikkeltje pikant. Zoete eik, paprika en zelfs een beetje chili. Maar dan komt het zoetje er mooi doorheen. De baklava is prominent, gevolgd door notenlikeur en pruimenconfituur. Toffee. Fruitthee. Evolueert naar donkerzoet met gedroogde dadels en vijgen. Midpalate wordt hij wat droog.

De afdronk is erg lang en balanceert tussen zoet en droog.

Dit is nog maar mijn 9e Hazelburn. Daar moet ik dringend verandering in brengen. Bedankt, Marc!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Glen Scotia 14 Year Old Campbeltown Festival 2020

Tasting Notes Posted on za, juli 18, 2020 06:47:52

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 14 Year Old, OB 2020, Campbeltown Festival 2020, Tawny Port Casks, 15.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Aardbeien, Kersen en Frambozen

Het festival mocht dan misschien niet doorgaan, de botteling is alleszins op de markt gekomen en wel 15.000 flessen sterk! Ze is her en der verkrijgbaar voor zo’n 70 EUR en het betreft een 14-jarige Glen Scotia die op vaten van Tawny Port rijpte, wat meteen ook zijn kleurtje verklaart. Ik heb er zin in.

Die neus maakt me eigenlijk onmiddellijk blij. Enerzijds mooie, ronde toetsen van rood fruit (aardbeien, kersen en frambozen) en perzik, vanille en iets van bubblegum en anderzijds die typische vuile turf van het huis. De rook wordt heel even groots, maar trekt dan even snel weer weg. Evolueert dan van zoet naar zilt met wat groene tuinkruiden in de mix. Hier is van alles aan de gang en het werkt prima.

Hij komt lekker pikant binnen, maar is zijdezacht qua structuur. De turf is hier veel meer uitgesproken dan op de neus en prikt vlotjes door het rode fruit heen. Gezouten karamel en nougat verschijnen, terwijl ook de tannine van het vat zijn zegje doet door een bittere toets toe te voegen. Midpalate komt daar een flink maritieme toets opzetten. Scheepstouw en pruimtabak. Wat lekker zeg!

De afdronk is zijn troef. Lekker lang, peperig warm met plots wat menthol op het sterfbed.

Deze Glen Scotia op Tawny Port is van een heel ander kaliber dan die op Ruby Port van twee jaar geleden. Indrukwekkend.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).