Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn 14 Year Old 1998/2012, Blackadder Raw Cask, Hogshead #HB3, 266 bts
Kleur: brons
ABV: 53.2%

Baklava

Op het label staat ‘Springbank – Unpeated Malt’ geblokletterd. Dat is dus Hazelburn, hé, de ongeturfde, triple gedistilleerde malt van Springbank, die in 1997 voor het eerst werd geproduceerd. We kunnen dus stellen dat dit een distillaat uit de beginperiode was, want gestookt in 1998. Na 14 jaar rijping bracht Blackadder hem uit in de bekende ongefilterde Raw Cask serie. Het vat leverde 266 flessen op vatsterkte op. Daarnaast werden er ook nog eens 96 flesjes van 200ml van hetzelfde vat uitgebracht. Dit sample kreeg ik cadeau van mijn whiskygabber Marc uit Grimbergen.

Geweldige neus op rood fruit met een umami kantje. Denk aardbeien en pruimen, maar ook de zwoerd van gerookt spek. Een mooi snoeperig kantje ontbreekt niet. Ik krijg marsepein en baklava. Paprikapoeder en oregano maken dit plaatje compleet. Bijzonder!

Hij is heerlijk olieachtig, maar wel een tikkeltje pikant. Zoete eik, paprika en zelfs een beetje chili. Maar dan komt het zoetje er mooi doorheen. De baklava is prominent, gevolgd door notenlikeur en pruimenconfituur. Toffee. Fruitthee. Evolueert naar donkerzoet met gedroogde dadels en vijgen. Midpalate wordt hij wat droog.

De afdronk is erg lang en balanceert tussen zoet en droog.

Dit is nog maar mijn 9e Hazelburn. Daar moet ik dringend verandering in brengen. Bedankt, Marc!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).