Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 14 Year Old, OB 2020, Campbeltown Festival 2020, Tawny Port Casks, 15.000 bts
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Aardbeien, Kersen en Frambozen

Het festival mocht dan misschien niet doorgaan, de botteling is alleszins op de markt gekomen en wel 15.000 flessen sterk! Ze is her en der verkrijgbaar voor zo’n 70 EUR en het betreft een 14-jarige Glen Scotia die op vaten van Tawny Port rijpte, wat meteen ook zijn kleurtje verklaart. Ik heb er zin in.

Die neus maakt me eigenlijk onmiddellijk blij. Enerzijds mooie, ronde toetsen van rood fruit (aardbeien, kersen en frambozen) en perzik, vanille en iets van bubblegum en anderzijds die typische vuile turf van het huis. De rook wordt heel even groots, maar trekt dan even snel weer weg. Evolueert dan van zoet naar zilt met wat groene tuinkruiden in de mix. Hier is van alles aan de gang en het werkt prima.

Hij komt lekker pikant binnen, maar is zijdezacht qua structuur. De turf is hier veel meer uitgesproken dan op de neus en prikt vlotjes door het rode fruit heen. Gezouten karamel en nougat verschijnen, terwijl ook de tannine van het vat zijn zegje doet door een bittere toets toe te voegen. Midpalate komt daar een flink maritieme toets opzetten. Scheepstouw en pruimtabak. Wat lekker zeg!

De afdronk is zijn troef. Lekker lang, peperig warm met plots wat menthol op het sterfbed.

Deze Glen Scotia op Tawny Port is van een heel ander kaliber dan die op Ruby Port van twee jaar geleden. Indrukwekkend.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).