Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Secret Speyside 26 Year Old 1993 BYOB-C

Tasting Notes Posted on 14/07/2020 16:19

Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 26 Year Old 1993/2020, BYOB-C, 49 bts
Kleur: mahonie
ABV: 51.2%

Commando

BYOB-C spreek je ‘biopsy’ uit en betekent eigenlijk Bring Your Own Bottle Club, maar sinds kort hebben ze een leuke nieuwe reeks gelanceerd ‘What if BYOB-C Meant Something Else’ waarin ze enige tijd geleden hun eerste ‘Build Your Own Bearded Commando’ bottelden, een heerlijke Speyside whisky met een GI-Joe achtig label. Met slechts 45 flessen was hij snel weg, natuurlijk. Nu verschijnt de tweede Commando, waarbij de tekenaar van het label zich liet inspireren op de cargo shorts uit de film 13 Hours, the Secret Soldiers of Benghazi. Het betreft wederom een geheime Speysider, ditmaal uit 1993 wat hem bij bottelen dus reeds 26 jaar oud maakt. Helaas wederom erg beperkt qua oplage en dus in een wip uitverkocht.

Donkerzoete, superfruitige en gesuikerde, licht waxy neus die me al van bij het uitschenken tegemoet treedt. Een karrenvracht aan kandijsuiker wordt aangevuld met snuiftabak en melkchocolade en zacht gekruid met nootmuskaat. Iets van gepofte kastanjes en popcorn met karamel. Dit is een vloeibaar dessert.

Hij is stroperig op de tong, je kan hem bijna kauwen. Onmiddellijk mierzoet en best pikant op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Het fruit is nu een pak meer uitgesproken. Ik krijg gedroogde abrikozen, stekelbessen, gekonfijte sinaasschillen en nectarines. Brésilienne nootjes en opgelegde rozijnen. De sherry drukt flink zijn stempel. Wordt licht droog naar het einde toe.

De afdronk is middellang, erg kruidig en drogend.

Dit is weer zo’n zalige Speysider zoals we er de afgelopen maanden wel meer gezien hebben, maar je wordt dit nooit moe. Het is gewoon fantastisch lekker spul.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Blanton’s Straight from the Barrel #234

Tasting Notes Posted on 14/07/2020 06:53

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton’s Straight from the Barrel, Warehouse H, Rick no 37, cask #234
Kleur: brons
ABV: 64.4%

Bloedappelsien

Het was voormalig master distiller Elmer T Lee – overleden in 2013 – die de Straight from the Barrel reeks in 1984 lanceerde, het jaar voordat hij met pensioen ging. De vaten die voor deze reeks bedoeld zijn rijpen in het Warehouse H dat met metaal bekleed werd op de hitte op te drijven. Albert Blanton – één van eerste werknemers van Buffalo Trace – bouwde dit warehouse en daarom werd de reeks naar hem genoemd. Met de regelmaat van de klok worden zulke single barrels uitgebracht, telkens op vatsterkte (barrel strength in dit geval) in een bolvormige fles met de kenmerkende stopper met het tinnen paardje erbovenop.

Bloedappelsien, gekonfijte gember, donkere chocolade met amandelnoten en koude espresso vormen het hart van de neus van deze Blanton. Voeg daar nog een karrenvracht karamel, een takje peterselie en een beetje dille aan toe. Deze neus is – voor een bourbon – betrekkelijk complex.

Met zo’n ABV hoeft het niet te verbazen dat je een trap tegen je tanden krijgt bij de eerste slok. Chilipeper, nootmuskaat en wat kaneel zijn de kruiden van dienst. Dat wordt gevolgd door rode-veter-snoep, karamel, ahornsiroop en een verloren gelopen dadel. De karamel keert weer, zij het in licht aangebrande vorm, alsof mijn glas te dicht bij de BBQ heeft gestaan. Het werkt. De tweede slok gaat iets verder en offreert nog wat gekarameliseerde appelsienschillen, een takje eucalyptus en maraschino kersen. Wordt zelfs een erg snoeperig vanaf de derde slok.

In de warme, kruidige en erg lange afdronk is het de bloedappelsien die de plak zwaait.

Dit is duidelijk het betere werk van over de Grote Plas. Bedankt, Peter!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).