Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 25 Year Old 1994/2019, BYOB-C, 45 bts

Kleur: amber
ABV: 51.9%

GI Joe

Ik ben al langer fan van de bottelingen van BYOB-C (spreek uit ‘biopsy’). Naast hun eerste reeks ‘Lads of Lobland’ (8 fantastische bottelingen) en de nog lopende tweede reeks ‘Mobsters on Mopeds’ (reeds 5 toppers), hebben ze ook al een paar ‘one-offs’ gebotteld. Ik denk maar aan hun Mortlach 2002 ‘Visit Lobland’ of hun 3-jarige Strathearn 2015 op PX vat. Ziehier hun derde specialleke, een Secret Speyside single malt van 25 jaar oud, waarbij BYOB-C niet langer Bring Your Own Bottle Club betekent, maar Build Your Own Bearded Commando, met een geweldig origineel label met daarop een GI Joe figuurtje van eigen bodem.

Heerlijk fruitige neus – tegelijk lekker waxy – op rozijnen, abrikozen, kruisbessen, nougat, ahornsiroop, gepofte kastanjes en gesuikerde amandelen. Hij heeft tevens een mooi herbaal kantje als van hooi of varens. Naarmate je hem even laat staan, krijgt hij zelfs een snoeperig kantje als van popcorn met karamel. Het ABV laat zich gelden door middel van een kleine prikkel in de neus.

Ook in de mond is hij waxy en best pikant op kruidnagel, nootmuskaat en een beetje zwarte peper. Maar het fruit prikt daar mooi doorheen met golven van gekonfijte appelsien, groene druiven, stekelbessen en het sap van abrikozen en nectarines. Dit is een vloeibaar dessertje!

De finish is lang, warm, kruidig en drogend.

Uitstekende vatkeuze van de commando’s, hoor! Enerzijds kost dit juweeltje slechts 129 EUR, maar anderzijds zijn er helaas maar 45 flessen beschikbaar. Je zal je dus moeten reppen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).