Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Secret Speyside 26 Year Old 1993/2020, BYOB-C, 49 bts
Kleur: mahonie
ABV: 51.2%

Commando

BYOB-C spreek je ‘biopsy’ uit en betekent eigenlijk Bring Your Own Bottle Club, maar sinds kort hebben ze een leuke nieuwe reeks gelanceerd ‘What if BYOB-C Meant Something Else’ waarin ze enige tijd geleden hun eerste ‘Build Your Own Bearded Commando’ bottelden, een heerlijke Speyside whisky met een GI-Joe achtig label. Met slechts 45 flessen was hij snel weg, natuurlijk. Nu verschijnt de tweede Commando, waarbij de tekenaar van het label zich liet inspireren op de cargo shorts uit de film 13 Hours, the Secret Soldiers of Benghazi. Het betreft wederom een geheime Speysider, ditmaal uit 1993 wat hem bij bottelen dus reeds 26 jaar oud maakt. Helaas wederom erg beperkt qua oplage en dus in een wip uitverkocht.

Donkerzoete, superfruitige en gesuikerde, licht waxy neus die me al van bij het uitschenken tegemoet treedt. Een karrenvracht aan kandijsuiker wordt aangevuld met snuiftabak en melkchocolade en zacht gekruid met nootmuskaat. Iets van gepofte kastanjes en popcorn met karamel. Dit is een vloeibaar dessert.

Hij is stroperig op de tong, je kan hem bijna kauwen. Onmiddellijk mierzoet en best pikant op nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Het fruit is nu een pak meer uitgesproken. Ik krijg gedroogde abrikozen, stekelbessen, gekonfijte sinaasschillen en nectarines. Brésilienne nootjes en opgelegde rozijnen. De sherry drukt flink zijn stempel. Wordt licht droog naar het einde toe.

De afdronk is middellang, erg kruidig en drogend.

Dit is weer zo’n zalige Speysider zoals we er de afgelopen maanden wel meer gezien hebben, maar je wordt dit nooit moe. Het is gewoon fantastisch lekker spul.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).