Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: Blanton’s Straight from the Barrel, Warehouse H, Rick no 37, cask #234
Kleur: brons
ABV: 64.4%

Bloedappelsien

Het was voormalig master distiller Elmer T Lee – overleden in 2013 – die de Straight from the Barrel reeks in 1984 lanceerde, het jaar voordat hij met pensioen ging. De vaten die voor deze reeks bedoeld zijn rijpen in het Warehouse H dat met metaal bekleed werd op de hitte op te drijven. Albert Blanton – één van eerste werknemers van Buffalo Trace – bouwde dit warehouse en daarom werd de reeks naar hem genoemd. Met de regelmaat van de klok worden zulke single barrels uitgebracht, telkens op vatsterkte (barrel strength in dit geval) in een bolvormige fles met de kenmerkende stopper met het tinnen paardje erbovenop.

Bloedappelsien, gekonfijte gember, donkere chocolade met amandelnoten en koude espresso vormen het hart van de neus van deze Blanton. Voeg daar nog een karrenvracht karamel, een takje peterselie en een beetje dille aan toe. Deze neus is – voor een bourbon – betrekkelijk complex.

Met zo’n ABV hoeft het niet te verbazen dat je een trap tegen je tanden krijgt bij de eerste slok. Chilipeper, nootmuskaat en wat kaneel zijn de kruiden van dienst. Dat wordt gevolgd door rode-veter-snoep, karamel, ahornsiroop en een verloren gelopen dadel. De karamel keert weer, zij het in licht aangebrande vorm, alsof mijn glas te dicht bij de BBQ heeft gestaan. Het werkt. De tweede slok gaat iets verder en offreert nog wat gekarameliseerde appelsienschillen, een takje eucalyptus en maraschino kersen. Wordt zelfs een erg snoeperig vanaf de derde slok.

In de warme, kruidige en erg lange afdronk is het de bloedappelsien die de plak zwaait.

Dit is duidelijk het betere werk van over de Grote Plas. Bedankt, Peter!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).