Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dank u, Mark!

Dank u! Posted on 15/12/2010 12:16

Vorige vrijdag, 10 december, ging Whivie’s eerste Dirty Little Tasting (DLT) door.
Het verslag en de tasting notes kan je hier op de blog nalezen.

Het principe van een DLT is dat elke deelnemer één fles whisky meebrengt naar de tasting. Het thema voor onze DLT was: “de whisky regio’s van Schotland”.

Naast een lekkere tasting en een zeer gezellige avond, werden er ook enkele samples uitgewisseld.
In ruil voor een sample van mijn twee drams voor de tasting, kreeg ik van Mark een sample Bunnahabhain 1978 31 Year Old Signatory Vintage en een Maker’s Mark miniatuur.

Daarnaast kreeg ik nog een aantal etiketten voor mijn verzameling whisky labels.

Mark, hartelijk bedankt voor deze leuke nieuwe stukken voor m’n verzameling!Glen Grant 1974 Duncan Taylor

Tasting Notes Posted on 15/12/2010 07:45

Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 1974 35 Year Old Duncan Taylor for the Nectar, cask 16582, 168 bts
Kleur: goud
ABV: 55,2%

Plegde

Deze Glen Grant 1974 werd gekozen door de bezoekers aan het Leuvense whiskyfestival Spirits in the Sky, tijdens de Masterclass van Duncan Taylor, waarbij ze vonden dat hij de Royal Lochnagar 1986, Macduff 1969, Glenlivet 1970 en Caperdonich 1972 overtroefde.

Van de drie ’70s Grant’s die ik deze week proefde is dit ruimschoots de fruitigste met appelmoes en mandarijntjes, honing, amandelen en een hint van ‘Pledge’, de spuitbus waarmee oma haar salontafel opblinkt.

De aanzet is licht gekruid, zacht en romig. Opnieuw heerlijke fruitsmaken, marmelade van appel en sinaas, abrikozen, nectarine, gedroogde pruim. Halverwege wordt hij toch wat houterig, gelukkig zonder over-oaky te worden.

De finish is lang, kruidig en drogend.

Het klink vreemd om dit de ‘minste’ van de drie te noemen, want als ik mijn (niet-gepubliceerde) scores vergelijk, liggen ze allemaal zeer dicht bij elkaar (slechts 1 à 2 punten verschil). Je kan dus gerust zeggen dat ze alle drie aan elkaar gewaagd en zeer mooie whisky zijn. Aanrader!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)